Política
Salvador Illa i Gabriel Rufián
Foto: Salvador Illa i Gabriel Rufián | Congreso de los Diputados
Cas Koldo

Tensió entre ERC i PSC a les portes del 12M: Rufián retreu a Illa que l'hagin estafat tres cops

Temps de lectura: 3 minuts
Salvador Illa i Gabriel Rufián
Foto: Salvador Illa i Gabriel Rufián | Congreso de los Diputados

El diputat d’ERC al congrés espanyol Gabriel Rufián i l’exministre de Sanitat espanyol Salvador Illa han protagonitzat un cara a cara d'alt voltatge durant la compareixença del socialista en la comissió d’investigació al congrés espanyol pel cas Koldo.

Per què és important? La duresa del combat dialèctic no s'entén sense l'escenari preelectoral que es viu a Catalunya, amb uns republicans que van a la baixa a totes les enquestes publicades i un PSC que es va mantenint en els sondejos però sense augments i amb un electorat molt poc mobilitzat.  

Què en sabem? “Vostè ha dit que no va voler fer política durant la pandèmia. Per no voler fer política, va deixar el ministeri per a presentar-se a una campanya electoral“, ha començat dient el diputat d’ERC, en al·lusió a la decisió d’Illa d’abandonar el ministeri per a ser candidat del PSC a les eleccions catalanes del 2021.

  • Rufián ha retret a Illa que el context d'emergència durant la pandèmia no justifica qualsevol tipus d'actuació. 

Sobre Koldo García. “Com és possible que el xofer d’un ministre acabi sent un dels principals proveïdors del ministeri sanitari en plena pandèmia?”, ha preguntat Rufián.

  • “Això no m’ho ha de preguntar a mi, ho ha de preguntar a qui el va nomenar. Jo només puc respondre pels nomenaments que vaig fer”, ha respost Illa.
  • “Se li va escapar que el xòfer d’un ministre venia material", ha insistit Rufián.
  • “Això ho hauria de parlar amb qui ho autoritzava”, ha replicat Illa.
  • “Doncs vostè, com a ministre, passava per allà com Cristina Urdangarin“, ha sentenciat el republicà. 

Compres irregulars. “Què té de decent pagar tres milions a fabricants de guix per uns respiradors que no van arribar?”, ha preguntat Rufián a Illa. “Un 3% del material que vam comprar va tenir incidència, en alguns casos el material va arribar amb dificultats”, ha respost Illa. “No, no va arribar”, ha replicat Rufián. 

  • El diputat d'ERC ha atacat Illa durament amb preguntes i acusacions compromeses que han posat el candidat del PSC a les eleccions catalanes contra les cordes.
  • “Quan ja havia passat el començament de la pandèmia, vostès comercialitzaven amb empreses de l’altra punta del món que comercialitzaven amb material 600 vegades més car que no els d’empreses de Toledo", li ha etzibat a Illa. 
  • I també li ha recriminat: “Vostès van treballar amb una empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès que no tenia ni un cèntim aleshores, i que després de la pandèmia es va forrar. La seva administradora estava condemnada per estafa des del 2015, això és cert?”. 

Finalment, Rufián ha publicat a les xarxes socials un fragment de la seva intervenció rescatant una de les frases amb què ha conclòs la conversa amb Salvador Illa:

  • "Si t'estafen 1 cop la culpa és de l'estafador. Si t'estafen 2 cops la culpa és teva. I si t'estafen 3 vegades… és que hi ha tomàquet".