Política
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat
Eleccions 12-M

Ciutadans demana tombar la candidatura de Puigdemont per tenir el DNI caducat

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident Carles Puigdemont
Foto: L'expresident Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat

Ciutadants ha demanat al Tribunal Constitucional que anul·li la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions catalanes del 12 de maig.

En detall: Segons ha avançat El Confidencial, la formació taronja sosté que el cap de llista de Junts no es pot presentar perquè "té la seva residència a Bèlgica".

  • Defensen que "jurídicament és improcedent que, sobre la base d'un DNI vençut fa més de 4 anys, en el qual consta una informació de fa més 14 anys, la Junta Electoral Provincial de Barcelona pot deduir que el candidat compleix tots els requisits legals exigits, inclòs el de la residència".
  • El partit assegura que el document de Puigdemont "està caducat des de fa més de quatre anys" i, per tant, pel "no pot acreditar res".

Context. El cens que es té en compte per determinar si es compleix o no el requisit es tanca dos mesos abans de la convocatòria, per tant, el partit taronja considera que Puigdemont no arribaria, ja que les eleccions es van convocar el 13 de març.

  • Ciutadans apunta que l'Estat d'Autonomia de Catalunya també fixa aquest mateix requisit respecte del cens.
  • L'article 7 apunta "gaudeixen de la condició política de catalans o ciutadans de Catalunya els ciutadans espanyols que tenen veïnatge administratiu a Catalunya.

D'on venim? El recurs de Ciutadans se sustenta sobre la sentència que el mateix Constitucional va dictar l'abril de 2021 quan es va rebutjar que Toni Cantó es pogués presentar a les eleccions madrilenyes amb el PP per no haver-se empadronat a temps a la comunitat.

  • Ciutadans presenta aquest recurs després del rebuig del rebuig del Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Barcelona, que va desestimar els seus arguments en considerar que no havia aportat "cap element del qual pugui inferir-se l'incompliment del requisit d'inscripció en el cens electoral vigent del candidat".
  • En aquest cas no hi havia recurs, però ara porten el cas al Constitucional en considerar que "és l'única possibilitat de tutela judicial efectiva".