Política
Pedro Sánchez
Foto: Pedro Sánchez | Flickr
Espionatge

L'AN reobre el cas d'espionatge amb Pegasus a Sánchez amb noves dades de França

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez
Foto: Pedro Sánchez | Flickr

El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha acordat la reobertura de la causa en què investigava la infecció duta a terme amb Pegasus dels mòbils del president del Govern, Pedro Sánchez, i de la ministra Margarita Robles (Defensa ), Fernando Grande-Marlaska (Interior) i Luis Planas (Agricultura).

En detall: El magistrat ha ordenat la reobertura després de rebre una Ordre Europea de Recerca (OEI) emesa per les autoritats judicials de França.

  • Aquesta ordre incorpora una investigació duta a terme al país veí el 2021 per múltiples infeccions de telèfons de periodistes, advocats, personalitats públiques i associacions governamentals i no governamentals, així com membres de govern francès.
  • Segons el jutge, si es compara aquesta informació amb els resultats de les anàlisis del Centre Criptològic Nacional sobre els dispositius infectats del president del govern espanyol i dels ministres, pot permetre avançar en les investigacions dels dos països per determinar l'autoria.

Què esperar? El jutge de l'Audiència Nacional acorda la pràctica d'un informe pericial que elaborarà el Centre Criptològic Nacional a fi de comparar els elements tècnics recollits en les investigacions francesa i espanyola i que porti a determinar l'autoria dels atacs informàtics.

  • Explica que quan obtingueu el resultat d'aquest nou examen pericial es podrà dur a terme un intercanvi més ampli d'informació.

Context. El magistrat va investigar durant gairebé un any la infecció cinc vegades del mòbil de Pedro Sánchez mitjançant Pegasus, i també dels ministres de Defensa, Margarita Robles; Interior, Fernando Gran-Marlaska; i Agricultura, Luis Planas, entre el 2020 i el 2021.

  • El juliol de 2023 el jutge va acordar l'arxivament provisional d'aquesta causa per l'"absoluta" manca de cooperació jurídica d'Israel, país on té el seu domicili social el grup NSO, que ha desenvolupat i comercialitzat el programa.