Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat
Eleccions 12-M

El Constitucional avala que Puigdemont es presenti a les eleccions catalanes

Temps de lectura: 1 minut
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | X / @JuntsXCat

La Sala Segona del Tribunal Constitucional ha inadmès a tràmit el recurs de Ciutadans contra la candidatura de Carles Puigdemont a les eleccions catalanes del 12 de maig.

En detall: La decisió s'ha adoptat per unanimitat malgrat que Ciutadans assegurava que l'expresident no podia ser a una llista electoral perquè està "perseguit per delictes relacionats amb el colpisme i contra la democràcia", té un "padró municipal fals" i "té el carnet d'identitat caducat des de fa anys".

  • Ara, el Constitucional, assenyala que la impugnació va haver de presentar-se amb anterioritat per evitar que pogués presentar-se i no davant del mateix Constitucional.
  • Per això, detallen, s'havia de fer mitjançant un procediment específic previst per la legislació electoral per a aquest tipus de recursos, cosa que Ciutadans no va fer.

D'on venim? El recurs de Ciutadans se sustenta sobre la sentència que el mateix Constitucional va dictar l'abril de 2021 quan es va rebutjar que Toni Cantó es pogués presentar a les eleccions madrilenyes amb el PP per no haver-se empadronat a temps a la comunitat.

  • Ciutadans presentava aquest recurs després del rebuig del Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Barcelona, que va desestimar els seus arguments en considerar que no havia aportat "cap element del qual pugui inferir-se l'incompliment del requisit d'inscripció en el cens electoral vigent del candidat".