Política
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC
Cas Koldo

Illa admet al Senat que Koldo va presentar-se al ministeri "sense cita" per oferir-li negocis

Temps de lectura: 3 minuts
Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat
Foto: Salvador Illa, líder del PSC i exministre de Sanitat | PSC

Salvador Illa, primer secretari del PSC i candidat a la Generalitat, ha comparegut aquest dimecres a la comissió d'investigació del Senat per aclarir la seva relació amb Koldo García, assessor de l'exministre Ábalos i acusat de suposada corrupció en la venda de material sanitari durant la pandèmia de la Covid-19. 

Context. Aquest dilluns, Salvador Illa ja va comparèixer al Congrés on a explicar que va "veure" Koldo García una sola vegada, que "li va dir a qui s'havia de dirigir" i que "no va sortir ni un sol euro del Ministeri de Sanitat a Soluciones de Gestión", l'empresa de la trama. 

Què ha dit? Salvador Illa ha començat insistint que Koldo García es va presentar al ministeri sense cita prèvia, van tenir una reunió d'escassos minuts i "no es va comprar res": "El ministeri de Sanitat va comprar zero", assegura.

  • "Em va dir que tenia una empresa que podia subministrar material sanitari. Era assessor d'un ministre amb el qual jo tractava habitualment i per això el vaig rebre", ha afirmat Illa, i ha prosseguit dient que "rebia a tots els que podia, però que a tots se'ls remetia als tècnics i es valoraven les seves ofertes d'acord amb els criteris tècnics".
  • Sobre les tres reunions que va mantenir el seu excap de gabinet, Víctor Francos, amb Koldo García "tothom s'atenia al procediment", ha afirmat Illa: "No vaig veure mai res que em portés a sospitar res, la prova és que el Ministeri no va comprar res".
  • A més, Salvador Illa ha admès que sabia qui era Koldo García quan va acudir al seu despatx i que no se li va ocórrer preguntar a Ábalos sobre ell "perquè no li calia". 

També, a l'exministre de sanitat se li han retret les contractacions amb una empresa que més tard va comprar una nau industrial a la Roca del Vallès, ciutat de la qual va ser alcalde: "Va subministrar mascaretes amb retard, però totes les partides defectuoses les va reposar i no hi ha res més a dir", s'ha excusat Illa: "Tant me fa que estiguin a la Roca del Vallès, a Mollet o a Múrcia". 

  • "Si en una comunitat autònoma algú tenia un cosí o coneixia algú que pogués subministrar, volíem que comprés perquè calia comprar material. Ho va fer tot Europa", ha continuat justificant Illa.
  • "El meu partit és 0,0 en corrupció. Encara no hi ha hagut cap conseller que hagi estat condemnat per contraban", ha afirmat, mentre se sentien rialles de fons al Senat.

En profunditat: Per part de Junts per Catalunya, han afirmat que la gestió d'Illa com a ministre de sanitat va ser "pèssima i deficient"; li han retret que "el 50% dels contractes van arribar amb retards" i que estava impedint als governs autonòmics que poguessin actuar.

  • El senador de Junts també ha recordat que la premsa internacional es va fer ressò que la gestió del ministeri de Sanitat espanyol durant la pandèmia es va qualificar com la pitjor d'entre els països de l'OCDE.
  • "Vostè va dir que no hi ha hagut per la seva part incompliments penals o administratius. Faltaria més! Hem de felicitar-lo per no haver comès irregularitats?", ha carregat, per la seva part, ERC.