Política
Un alumne de l'Escola Taurina de Valdemorillo
Foto: Un alumne de l'Escola Taurina de Valdemorillo | Europa Press
Govern espanyol

El govern espanyol elimina el Premi Nacional de Tauromàquia i les comunitats responen: "Lamentable"

Temps de lectura: 3 minuts
Un alumne de l'Escola Taurina de Valdemorillo
Foto: Un alumne de l'Escola Taurina de Valdemorillo | Europa Press

El Ministeri de Cultura del Govern espanyol ha decidit prescindir del Premi Nacional de Tauromàquia.

Per què és important? El premi va ser creat el 2011 i s'afegia als que ja es donaven a Belles Arts, Teatre, Música o altres disciplines artístiques. Ara ha quedat fora del catàleg i el Ministeri de Cultura ha iniciat els tràmits per a la seva completa eliminació.

En detall: El departament dirigit per Ernest Urtasun, de Sumar, ha fet un pas més en la seva crítica a la tauromàquia i aquest any ja no s'entregarà el Premi Nacional de Tauromàquia. A més, aquest mateix divendres llançarà una consulta pública, primer pas per la seva eliminació definitiva abans de l'emissió d'una Ordre Ministerial que comuniqui el canvi.

  • "Les tradicions evolucionen i ara hi ha una majoria social en contra del maltractament animal, així que hem decidit no premiar-lo", justifiquen des del Ministeri de Cultura. També afegeixen que "els Premis Nacionals estan pensats per donar visibilitat als sectors culturals que tenen un gran suport social".
  • D'aquesta manera, diuen que només un 1,9% dels espanyols van assistir a algun espectacle taurí entre el 2021 i el 2022, unes dades que suposen uns 5,9 punts menys respecte al 2019, segons l'Estadística d'assumptes taurins.

Què diuen? Les reaccions no s'han fet esperar. El president de la Fundació Toro de Lidia (FTL), Victorino Martín, ha dit que Urtasun, "no està complint les seves obligacions" com a càrrec públic i que les està exercint de manera discriminatòria contra la tauromàquia "per motius ideològics".

  • La fundació estudiarà prendre mesures contra aquesta iniciativa i ha anunciat que lliurarà el premi del 2024 pel seu compte. 
  • La líder de Sumar i vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, ha celebrat el "gran pas valent i necessari" d'Ernest Urtasun: "La majoria social d'Espanya ja està en contra del maltractament animal. No premiar-lo ens fa una societat més avançada", ha afirmat. També la ministra de Sanitat, Mónica García, ha assenyalat que és "un important primer pas cap a una cultura sense patiment". 
  • Per la seva part, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha anunciat que iniciarà contactes amb el món taurí per crear uns premis a la tauromàquia a la seva comunitat autònoma.
  • El conseller de Cultura, Turisme i Esports de la Comunitat de Madrid, Mariano de Paco, ha titllat de "lamentable" la decisió de Cultura i El president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, ha qualificat de "broma de mal gust" la decisió.

D'on venim? El premi va ser creat sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2011 i es va atorgar per primera vegada el 2013, on el va guanyar Francisco Manuel Ojeda González. 

  • "La tauromàquia forma part del patrimoni cultural digne de protecció a tot el territori nacional. En la seva condició de patrimoni cultural, s'imposa una obligació a tots els poders públics de garantir-ne la conservació i promoure'n l'enriquiment", es llegeix encara a la pàgina web del Ministeri dedicada al guardó.