Dia Mundial
El 40% de la població mundial no es pot permetre una alimentació saludable
Foto: | Conscious Design | Unsplash
Avui és el Dia Mundial de l'Alimentació. Segons l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), gairebé la meitat de la població mundial no té accés a una alimentació saludable.
Per què és important? Els efectes de la inflació i les repercussions econòmiques de la pandèmia de la COVID-19 han afectat al preu dels aliments. Entre 2019 i 2020, el preu dels aliments a Europa ha augmentat un 3,2%.
- El cost d'una alimentació saludable al món és de 3,54 dòlars per persona al dia, l'any 2020.
- Segons l'Organització de les Nacions Unides, una persona pobra és aquella que viu amb menys d'un dòlar al dia.
Amb dades.
- En la mateixa línia, Càrites Catalunya ha denunciat que un 3,5% de la població catalana ha afirmat passar o haver passat gana en els darrers 10 anys.
- L'informe FOESSA de Càrites afirma que viure en exclusió social quadruplica les probabilitats de passar gana.
- A Catalunya, l'any 2021 hi havia 1.965,3 persones amb risc de pobresa o exclusió social.
A la pràctica. L'Agència de Salut Pública Catalana (ASPC) ofereix algunes recomanacions per tenir una alimentació saludable:
- Es recomana consumir mínim tres peces diàries de fruita i dues d'hortalisses.
- S'aconsella menjar llegums entre tres i quatre vegades a la setmana.
- S'ha de reduir el consum d'ultraprocessats i aliments amb excés de sucre.
- L'ASPC també recomana incloure carn vermella com a màxim 1 o 2 cops a la setmana.
- Cal prioritzar els aliments frescos i de proximitat.
D'on venim? Cada 16 d'octubre des del 1979, es commemora el Dia Mundial de l'Alimentació, impulsat per la FAO amb l'objectiu de disminuir la fam al món.
Categoria: Societat