Societat
Foto: | ACN
Plataformes

Un centenar de riders de Barcelona porta a judici una multinacional francesa

Foto: | ACN

Aquest matí a la Ciutat de la Justícia s'ha ajornat per quarta vegada el judici contra la plataforma de repartiment a domicili Stuart, acusada de contractar un centenar de missatgers com a falsos autònoms a Barcelona.

El motiu: L'encarregat de representar la Seguretat Social s'ha posat malalt i el seu substitut ha demanat suspendre la vista

D'on venim? L'associació RidersxDerechos va presentar diverses denúncies a Inspecció de Treball argumentant que 108 riders, com es coneixen aquests missatgers, haurien d'haver estat contractats com a treballadors assalariats. 

Per què és important? El 8 de juny ja es va suspendre aquest judici que enfronta la Tresoreria General de la Seguretat Social i la multinacional francesa Stuart. 

  • La tresoreria reclama 237.000 euros a l'empresa en concepte de cotitzacions no abonades.

Al detall: Segons el Col·lectiu Ronda, que assessora els afectats, les actes d'Inspecció de Treball acrediten que els repartidors que van treballar per l'empresa entre 2016 i 2019 haurien d'haver estat contractats com a treballadors per compte aliè.

  • Inspecció també ha trobat 397 falsos autònoms treballant a Madrid.
  • L'òrgan va acreditar que és l'empresa la que determina l'organització del treball: horaris, torns i mecanismes de control que contemplen sancions contra el personal que incompleixi les normatives marcades per l'empresa.

Què esperar? El judici es reprendrà el pròxim 16 de desembre.

Visió global: El 2021, la justícia va dictar la primera sentència sobre el model laboral d'Stuart on va donar la raó a dos treballadors. 

  • La sentència obligava a la multinacional a indemnitzar als missatgers i afirmava que treballaven com a falsos autònoms.
  • Els jutges s'han pronunciat en nombroses ocasions en aquesta línia en casos que implicaven Glovo, Deliveroo Amazon o Uber Eats. 
  • Aquestes sentències van conduir a l'aprovació de la Llei Rider per part del govern espanyol en què s'obliga a aquestes plataformes a contractar els seus treballadors. Després de la nova norma, Deliveroo va marxar d'Espanya i Glovo va intentar sortejar-la amb diferents estratègies internes.

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Tribunals