Societat
Foto: | Europa Press / David Zorrakino
Canvi d'hora

Catalunya, com el centre d’Europa: estem equivocats de fus horari?

Actualitzat: Dissabte, 29 d'octubre de 2022. 09:00
Foto: | Europa Press / David Zorrakino

Diumenge ens endinsem de nou en l’horari d’hivern, quan els rellotges tornin a les 2 tot just tocar les 3 de la matinada. Mentre que hi ha qui defensa acabar amb els canvis d’hora, d’altres van encara més enllà i diuen que estem equivocats fins i tot de fus horari.

Per què és important? El fus horari és el sistema basat en meridians que estableix una hora oficial per a cada grup de països. Per tant, busca adaptar-los a les hores de sol disponibles i determina en gran mesura els horaris de la nostra rutina.

En profunditat: Espanya segueix l’Horari Central Europeu, el CET (UCT+1).

  • Tenim la mateixa hora que el centre d’Europa, amb països com Alemanya, Països Baixos, Hongria... 
  • La nostra és la part més occidental del continent, per a la qual hi ha un altre fus horari, el de Portugal i el Regne Unit, que tenen l’hora endarrerida 60 minuts. 
  • Als països del centre d’Europa, més a l’est que nosaltres, el sol surt i es pon abans. Per això, el comportament del “nostre” sol s’assembla molt més al de portuguesos i britànics.

Què diuen? Marta Junqué, coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative, plataforma de conscienciació sobre polítiques horàries, assegura que:

  • "El nostre fus horari és el del centre d'Europa, però no és el que ens toca, que seria el de Portugal, Regne Unit o Canàries”, ha dit al 'Planta Baixa' de TV3.
  • "Tindríem una millor salut mental i una major productivitat perquè, amb llum solar, ens costarà menys arrencar el dia".

Jorge Mira, catedràtic de la Universidade de Santiago de Compostela, posa exemples en un estudi propi sobre com tot plegat influeix negativament en la nostra rutina:

  • “Si a Espanya bona part de la població menja entre les 14 i les 15 i sopa a les 21-22, el més lògic és que es comenci a treballar a les 10-11 i no a les 9. Això fa que matinem massa i s’allargui la jornada laboral fins al migdia, cosa que no passa a cap país europeu”.
  • “El retard en els nostres hàbits per ajustar-nos al fus horari alemany perjudica la nostra qualitat de vida, sumat a un ‘prime time’ televisiu cada cop més tardà, que afecta el nostre rendiment i cansament vital amb què ens aixequem al matí i que arrosseguem durant el dia”.

Juan Antonio Madrid, cronobiòleg i catedràtic, assegura que portar el mateix ritme que Europa sota unes condicions diferents fa que dormim menys.

  • "Hi ha llocs a Espanya, com Galícia, en què el Sol es pon a les 22 i persones que s'han d'aixecar a les 6:30, sense gairebé temps per dormir amb foscor", ha dit a Infosalus.
  • "Si anem a dormir més tard, però el nostre despertador sona a la mateixa hora que a França i Alemanya, dormirem poc temps".

Impacte sobre la salut: 

  • Cal recordar que dormir "neteja" el cervell de substàncies tòxiques que generem al llarg del dia; algunes estan relacionades amb malalties com l'Alzheimer o el Parkinson. També ajuda a "restablir" el cos i òrgans com el fetge després de l'esforç diürn, segons Madrid.
  • Canviar el fus horari faria també que es fes de nit abans, cosa que es notaria sobretot a l’estiu, amb més hores de llum (deixarà de fer-se fosc a les 22:00). Això facilitaria sopar abans del que ho fem ara; sopar i anar a dormir tot seguit augmenta el risc de patir sobrepès i colesterol, entre altres desordres.

Un pas més: La Barcelona Time Use Initiative demana fer un pas més i aprofitar el debat per no endarrerir els rellotges una sinó dues hores a Espanya.

  • És a dir, primer eliminar el canvi d’hora de primavera per mantenir l’horari d’hivern i, després, fer-ne un últim a la tardor del 2023, restant 60 minuts més.
  • “L’argument clau per adoptar aquesta proposta és que el desfase i desalineació dels rellotges interns augmenta la privació del son en la majoria de la població, cosa que s’associa a efectes negatius significatius en la salut, l’economia i la seguretat”, segons l'entitat.

D’on venim? La dictadura franquista va decidir canviar l'hora d’Espanya per assemblar-se a la resta d'Europa. El 1940, es va avançar l’hora, de les 2 a les 3. I és la Directiva Europea de Canvi d'Hora la normativa que estableix l’actual sistema.

A partir d’ara: La Comissió Europea i el Parlament Europeu ja es van posicionar el 2018 i el 2019 respectivament a favor d'eliminar la configuració horària actual. Però els estats han d'abordar-ho sota el Consell de la UE i posar-se d'acord sobre quina ha de ser la zona horària permanent per a cadascun, cosa que no ha passat.

Categoria: Societat
Etiquetes: Europa Salut