Societat
Foto: | Pixabay
Canvi climàtic

Sense forma “creïble” de complir l'Acord de París per l'escalfament global

Foto: | Pixabay

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) assegura que no hi ha forma “creïble” de limitar l’escalfament global a 1,5 °C, objectiu pactat sota l’Acord de París.

Per què és important? 192 països de tot el món i els estats membre de la Unió Europea van acordar a la cimera celebrada a la capital francesa el 2015 limitar les emissions de CO₂ de cara al 2030 perquè el planeta no s’escalfi més d’un grau i mig, tot i que l’objectiu mínim són dos graus.

En profunditat: Segons l’informe ‘Emissions Gap Report 2022’ publicat per l’ONU aquesta setmana…

  • Els països no estan complint els compromisos acordats: només 26 de les 193 parts que van prometre lluitar de forma efectiva contra el canvi climàtic han aplicat plans ambiciosos.
  • Els que menys ho han fet són, un cop més, els dos països més contaminants: els Estats Units i la Xina.

Què diu? 

  • “La comunitat internacional està molt lluny dels objectius de París, sense que hi hagi una via creïble per aconseguir els 1,5ºC. Només una transformació urgent de tot el sistema pot evitar el desastre climàtic”.
  • “Per estar en camí de complir l’objectiu de l’Acord de París, el món necessita reduir els gasos d’efecte hivernacle en nivells sense precedents els pròxims vuit anys”.
  • “Es calcula que es reduirà entre un 5 i un 10% el 2030, però caldria que aquests percentatges arribessin fins al 45%. I encara que no s’aconsegueixi per complet, cada fracció de grau importa".

En xifres: 

  • Reduir un 7,5% les emissions de CO₂ comportarà un escalfament de 2,7 °C a finals de segle.
  • Un 30% menys es traduirà en un escalfament de 2 graus.
    Per limitar l’augment de la temperatura a un grau i mig, cal reduir els gasos un 45%.

Les conseqüències: Les polítiques actualment en vigor sense un major esforç suggereixen un augment de 2,8 °C, segons l’ONU. Tot plegat exposa desenes de milions d’habitants a…

  • Onades de calor més fortes i duradores, així com fortes nevades, menys precipitacions, més sequeres i més incendis. 
  • Tot plegat suposa un risc per a la seguretat de les persones i per al correcte subministrament d’aliments i béns bàsics.

Algunes solucions: “La transformació en el subministrament d’electricitat, la indústria, el transport i la construcció està en marxa, però ha de continuar avançant molt més ràpid”, insisteix l’ONU.

  • Apostar per l’energia solar i eòlica per al subministrament d’electricitat, aplicar tecnologia d’emissions zero a les indústries i edificis, lluitar contra el desperdici d’aliments, protegir ecosistemes naturals, subvencions i règims fiscals per fomentar aquestes mesures en el sector privat…

A partir d’ara: La comunitat internacional celebra la Convenció de Nacions Unides (COP27) a Sharm el-Sheikh del 7 al 8 de novembre. Diplomàtics de tot el món es reuniran a la ciutat egípcia per posar les polítiques climàtiques al centre, en un context complicat per la crisi energètica i la inflació.