Societat
Foto: | ACN
Operació Catalunya

Rajoy, més a prop de declarar per l'operació Catalunya

Foto: | ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat la petició de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, de paralitzar la comissió rogatòria que el tribunal va entregar a Andorra amb l'objectiu d'interrogar l'expresident pel cas 'operació Catalunya'.

Per què és important? Mariano Rajoy estaria més a prop de declarar davant del jutge pel cas que s'investiga des d'Andorra.

  • La justícia del Principat l'investiga per presumptes delictes de coaccions, amenaces, xantatge, extorsió, coaccions a òrgans constitucionals i creació de document fals per la seva suposada relació amb els intents de conèixer "mitjançant vies il·legals" informació bancària secreta dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Artur Mas, així com de l'exvicepresident Oriol Junqueras.

Què és una comissió rogatòria?: És una sol·licitud que una autoritat judicial d'un estat fa a una autoritat competent d'un altre estat perquè dugui a terme un acte d'instrucció o una diligència dins la seva jurisdicció.

  • En aquest cas, a través d'una comissió rogatòria, el jutge d'Andorra demana proves a la justícia espanyola sobre Mariano Rajoy arran d'una investigació. 

Situació actual: Els magistrats del TSJM, en desestimar la sol·licitud de Rajoy, han acordat aixecar la mesura cautelar que ja s'havia adoptat la setmana passada de suspendre de forma urgent la comissió rogatòria.

  • La decisió del tribunal arriba després que la Fiscalia i l'Advocacia es pronunciessin sobre la petició de Rajoy de suspendre de forma cautelar l'ajuda judicial del Principat. 

Què diu: La defensa de l'exlíder del PP va al·legar que havia vist vulnerat els seus drets perquè el jutjat madrileny no va realitzar un "control previ de legalitat de conformitat amb la legislació nacional i convencional en matèria de cooperació internacional". 

Background: La justícia andorrana investiga Mariano Rajoy, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, per presumptes extorsions, coaccions i xantatge des del 2014 per part d'agents de la Policia Nacional a responsables de la Banca Privada d'Andorra (BPA) per conèixer "mitjançant vies il·legals" una informació bancària secreta protegida per la legislació andorrana" de diversos governants de Catalunya i familiars.

Categoria: Societat