Societat
Pictograma o placa visual instal·lada en un parc per a nens amb espectre autista
Foto: Pictograma o placa visual instal·lada en un parc per a nens amb espectre autista | Javier Pulpo | Europa Press
Salut mental

El 80% de les dones autistes no són diagnosticades fins a l'edat adulta

Pictograma o placa visual instal·lada en un parc per a nens amb espectre autista
Foto: Pictograma o placa visual instal·lada en un parc per a nens amb espectre autista | Javier Pulpo | Europa Press

Només un de cada quatre casos d'autisme correspon a una dona, segons diversos autors de la publicació científica The Conversation. La raó, en molts casos, és la manca d'un diagnòstic precoç. Amb 18 anys, el 80% de les dones autistes encara no han estat diagnosticades.

Per què és important? L'organització Autism Europe estima que a Espanya hi ha unes 470.000 persones amb TEA (trastorn de l'espectre autista). 

Els motius: Segons els últims estudis, sembla que les expressions pròpies de l'espectre autista són més reduïdes en el gènere femení.

  • Les dones amb autisme tenen, en molts casos, més capacitat que els homes per memoritzar conductes socials. Ho fan mitjançant exercicis d'imitació i planificació de situacions socials, a tall d'assaig, per poder donar resposta al que se n'espera, segons The Conversation.
  • Tenen també un major nombre de neurones mirall, relacionades amb la imitació i l'empatia, la qual cosa els hi permet adaptar-se a entorns socials durant la infantesa. És un cop arriben a primària i secundària, amb major càrrega lectiva, que es comença a diagnosticar amb més facilitat.

Les conseqüències:

  • El retard en el diagnòstic i, per tant, en l'atenció i la intervenció psicològica implica que aquestes pacients tenen altes probabilitats de patir altres trastorns com depressió, ansietat generalitzada, atacs de pànic, aïllament social i estrès crònic.
  • L'aplicació de tècniques d'imitació suposa un desgast, perquè es tracta d'un aprenentatge explícit sobre com cal parlar, com saludar o com aguantar la mirada social. Imitar aquests comportaments socials requereix molta inversió en temps, observació i recursos.

Per últim, els experts recomanen que, en cas de dubte, es consulti amb un especialista. El diagnòstic, fins i tot a l'edat adulta, suposa “alliberament emocional” en prendre consciència que hi ha un trastorn que explica el que els porta passant tota la vida. 

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut mental