Societat
Desjudicialització

Canvi a la llei per eliminar la sedició: què diu la proposta de Sánchez?

Si es compleixen els plans del govern espanyol, el delicte de sedició deixarà d'existir al Codi Penal. L'executiu de Pedro Sánchez ho vol fer realitat amb l'aprovació d'una llei orgànica que, a la vegada, servirà per reformar el delicte de desordres públics. 

Què sabem: Gràcies a l'acord entre PSOE, Unidas Podemos (socis a la Moncloa) i ERC contempla penes màximes de presó de 5 anys per un delicte de desordres públics agreujats i a 8 anys d'inhabilitació en lloc dels 15 anys que fins ara contempla la sedició.

A la pràctica: Aquesta situació afecta de ple a Carles Puigdemont i la resta d'exconsellers exiliats a Bèlgica que hauran de retre comptes davant la justícia.

Al detall: Eldiario.es ha tingut accés a l'esborrany de la proposta del govern de Sánchez per "reformar els delictes de desordres públics".

El motiu: El text apunta que el redactat de la llei de la sedició de 1822 és obsolet i que "en l'actualitat manté pràcticament inalterada la seva redacció original".

  • La reforma més important d'aquesta matèria és de 1995 amb una pena que "no s'ajusta als millors estàndards dels països del nostre entorn".
  • El text assenyala la "falta de claredat" de la norma i apunta a la importància de complir amb el "principi de proporcionalitat" a l'hora d'establir les penes de presó, que actualment destaquen per la seva "gravetat".
  • La proposta de llei ve a dir que si el delicte de sedició s'integra en el delicte de desordres públics no té sentit mantenir l'existència de la sedició.
    • En aquest sentit, destaca que "és difícil" trobar aquest delicte específic en altres codis penals a Europa.

Què són els desordres públics? La Llei diu que qui "actuant individualment o en grup alterin la pau pública amb actes de violència sobre les persones  o sobre les coses, o amenaçant a altres per portar-les a terme, seran castigats amb una pena de 6 mesos a 3 anys de presó" per aquest delicte.

Què dirà la nova llei si s'aprova? La proposta incorporarà una modalitat agreujada que es castigarà amb penes de fins a 5 anys de presó i inhabilitació de 8 anys per autoritats públiques.  

  • El delicte s'haurà de cometre per "una multitud de persones i les seves circumstàncies (número, organització i finalitat) han de ser idonis per afectar greument l'ordre públic, entès com el normal funcionament de les institucions i serveis públics".
  • Es cometrà el delicte si s'han "disposat els elements d'una forma adequada per posar en perill l'ordre públic".

Per últim: Amb la supressió de la sedició, el govern de Pedro Sánchez pretén "apropar" la llei espanyola "a la dels països del nostre entorn" i cita països com Alemania, França, Itàlia, Suissa, Bèlgica i Portugal.

Categoria: Societat
Etiquetes: Sedició ERC PSOE