Societat
Trànsit

Com funciona la intel·ligència artificial que detecta si parles pel mòbil conduint

Mossos d'Esquadra i Policia Local van interposar entre el 3 i el 9 d'octubre un total de 2.415 denúncies per conduir fent servir el mòbil o el GPS. Les noves càmeres d'intel·ligència artificial permeten incrementar el control davant aquesta habitual infracció.

Per què és important? Les distraccions continuen sent la primera causa d'accidents amb víctimes a les carreteres catalanes, per davant de la infracció d'una norma de circulació, una errada del conductor i l'excés de velocitat.

Al detall: Les distraccions arran de fer servir el mòbil mentre es condueix són les més esteses i incrementen considerablement el risc d'accidents de gravetat.

Les sancions: Els últims canvis normatius que han entrat en vigor impliquen la pèrdua de fins a 6 punts, abans n'eren 3, per fer servir el mòbil o aguantar-lo amb la mà mentre es condueix.

Noves tecnologies: Fins ara només podien ser multats els enxampats in fraganti que rebien la sanció al moment pels agents a peu de carretera.

  • Ara, s'han incorporat sistemes d'intel·ligència artificial a la B-23 i la C-58 que permeten automatitzar la detecció.

Com funciona? Unes càmeres capten i fotografien tots els vehicles a peu de carretera indiscriminadament i, amb un procediment de filtratge envia al sistema informàtic només els arxius en què detecta que hi ha una probabilitat elevada que hi hagi una persona utilitzant el mòbil.

  • Paràmetres com la posició del cos, fan possible que el sistema faci un filtratge automàtic de les imatges realitzades.
  • Les imatges són revisades per un tècnic de l'ISCT que verifica si hi ha infracció.

Resultats: Des que estan en funcionament aquestes càmeres, s'han fet 437.000 fotos, de les quals amb un 80% d'encerts, 10.000 hi ha detectat infracció. 

Categoria: Societat