Societat
La ministra d'Igualtat Irene Montero
Foto: La ministra d'Igualtat Irene Montero | Alberto Ortega / Europa Press
Tribunals

L'Audiència de Madrid s'agafa a la llei del ‘només sí és sí’ per reduir condemnes

La ministra d'Igualtat Irene Montero
Foto: La ministra d'Igualtat Irene Montero | Alberto Ortega / Europa Press

La nova tipificació dels delictes sexuals que va introduir la coneguda com a llei de ‘només sí és sí’ ha suposat que alguns tribunals revisin a la baixa les sentències d’alguns condemnats.

Per què és important? Hi ha tres sentències de l’Audiència Provincial de Madrid que rebaixen la pena als condemnats aplicant-los la nova normativa.

Què diu la llei? La nova legislació elimina la distinció entre abús i agressió sexual, posa el consentiment al centre i acaba amb el debat sobre l’existència de violència i intimidació per poder agreujar el càstig.

  • Ara, la condemna mínima ha passat dels 6 anys als 4.

Què sabem? Segons ha avançat El Mundo, l’Audiència ha aplicat de manera retroactiva la nova legislació a un home que va ser condemnat per haver agredit la seva fillastra de 14 anys, i li ha rebaixat la pena dos anys.

  • L’Audiència de Madrid va acceptar el passat dia 4, sense oposició de la Fiscalia, reduir la condemna a quatre anys, que corresponen al nou mínim previst en la llei.

També hi ha una altra resolució que rebaixa a 15 mesos de presó la pena a un exprofessor, que inicialment va ser condemnat a sis anys i nou mesos per haver abusat sexualment de diversos alumnes.

  • Els magistrats consideren que cal aplicar el nou mínim previst per la llei.

L'Audiència de Madrid, en aquest cas la secció 17, ha revisat una condemna de vuit anys i la rebaixada als sis anys a un condemnat per un delicte d'abús sexual a una menor de 16 anys.

  • El tribunal explica que en aquest cas es van tenir en compte les circumstàncies del cas i de l'autor i es va considerar "prudent" aplicar el mínim de la pena imposada.

Què diuen? El Ministeri d’Igualtat ha sortit al pas i ha recordat a l’Audiència que, almenys en un dels casos, hauria d’haver tingut en compte que cal aplicar-li l’agreujant d’abús de superioritat, cosa que impediria aplicar la pena mínima prevista per la reforma.

  • “No es pot rebaixar un grau, com ha fet l’Audiència, quan concorre prevalença d’una situació de superioritat, convivència o parentesc”.
  • El Ministeri recorda el pronunciament del comitè, que subratlla que els estereotips “poden fer que els jutges interpretin erròniament les lleis o les apliquin en forma defectuosa”.

La delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, María Victoria Rosell Aguilar, ha lamentat la decisió del tribunal.

    • “Per a rebaixar (el tribunal) obvia l’abús de superioritat del padrastre”.
    • “Ja ho va dir el comitè: la justícia masclista crea impunitat. El problema no és la llei”.

El més nou: L'Audiència Provincial de Madrid ha convocat una reunió per al 25 de novembre davant d'aquests casos en què diversos condemnats han vist reduïdes les seves penes de presó.

  • Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que la convocatòria que reunirà els presidents de les seccions penals de l'Audiència per a "unificar criteri" estava prevista "amb antelació" a les publicacions d'aquests tres casos.

Què esperar? El ministeri públic té previst elaborar una circular per determinar la posició que els fiscals han d’adoptar quan els agressors demanin rebaixes de penes en aplicació de llei del ‘només sí és sí’, però encara no s’ha fet.

Categoria: Societat