Societat
L'acusat durant el judici
Foto: L'acusat durant el judici | ACN
Tribunals

L'Audiència de Girona absol un acusat d'abusar sexualment de la seva neboda

L'acusat durant el judici
Foto: L'acusat durant el judici | ACN

L'Audiència de Girona ha absolt un home acusat d'abusar sexualment de la seva neboda quan ella tenia entre 9 i 12 anys. S'enfrontava a una condemna de 12 anys de presó per abús sexual continuat per haver fet tocaments a la menor, haver-la obligat a fer-li tocaments, i masturbar-se davant seu. L'home va negar els fets.

Per què és important? La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona ha absolt l'acusat perquè considera que no hi ha cap prova que corrobori la denúncia, i que els fets no es van investigar "eficientment".

Les proves: L'Audiència justifica la seva decisió dient que la declaració de la víctima respon a "cànons ordinaris de credibilitat" i assegura que el cas està "orfe de càrrega probatòria".

  • La resolució recull que no hi havia testimonis que haguessin vist personalment els fets.
  • Els familiars sí que havien percebut comportaments estranys i canvis d'actitud en la víctima, el tribunal diu que no es poden considerar una conseqüència dels fets.

Què argumenta? L'Audiència ha argumentat que la víctima "no ha rebut el tracte que tota persona que manifesta haver estat víctima d'un delicte ha de rebre d'una administració" com ara assistència per "garantir els seus drets en el procediment i evitar que l'activitat judicial (o la seva inactivitat) origini una victimització secundària de caràcter institucional".

  • "La denunciant ha estat deixada de banda per l'administració de Justícia, que no ha actuat amb la diligència que li resultava exigible", diu el tribunal.

Conclusió: "Ens veiem obligats a dubtar de la suficiència del quadre probatori per fonamentar una sentència condemnatòria i, més enllà d'arguments que només podrien apel·lar a l'íntima convicció del tribunal desvinculada del quadre probatori, a dictar una sentència absolutòria".