Societat
Dones formant una cadena humana
Foto: Dones formant una cadena humana | Ajuntament de Barcelona
Delicte sexual

Augmenten les denúncies per violacions un 26,8%

Dones formant una cadena humana
Foto: Dones formant una cadena humana | Ajuntament de Barcelona

Segons dades del Ministeri d'Interior, el nombre de denúncies per violacions ha augmentat al darrer any. En concret, les denúncies per agressions sexuals amb penetració van patir un increment del 26,8% a Espanya (1.211 violacions entre gener i juny, davant les 955 del mateix període el 2021).

Per què és important? En els últims anys, la xifra de denúncies per violacions i agressions sexuals ha augmentat considerablement.

Al detall:

  • Un total de 3.196 persones van ser condemnades per delictes sexuals el 2021, el que va suposar un 34,6% més que l'any anterior i un 18% superior que el 2019, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 
  • Respecte als menors, el 2021 hi va haver 439 condemnats per delictes sexuals, un 12,6% més que l'any anterior (i un 5,5% més que el 2019).
  • En l'actualitat, els presos per delictes sexuals representen el 8% d'empresonats en el conjunt de les presons espanyoles.

Què sabem?

  • L'augment de l'estadística sobre delictes sexuals es deu als canvis legislatius i a una conscienciació social més gran.
  • Es donen a conèixer més casos gràcies a les "actives polítiques que provoquen una disposició més gran de les víctimes a denunciar", segons el Ministeri de l'Interior.
  • Aquesta tipologia de delictes sexuals inclou, entre d'altres, les agressions i abusos sexuals, ara unificats en un únic delicte dins de la nova llei 'només sí és sí'.

D'on venim? La coneguda com a llei del 'només sí és sí', en vigor des del 7 d'octubre, no ha tingut incidència en la xifra de condemnes, encara que ha generat polèmica per recalcular a la baixa algunes penes i provocar almenys cinc excarceracions.

Situació actual: Aquest augment de condemnes es tradueix en un increment gradual del nombre de presos a les presons espanyoles, fins a arribar els 4.008 interns en l'actualitat.

Categoria: Societat