Política
Dones participen en una manifestació del moviment feminista 'Ni Una Menys'
Foto: Dones participen en una manifestació del moviment feminista 'Ni Una Menys' | Claudio Furlan / LaPresse via ZUMA / DPA
Igualtat

54 casos (de moment) sense rebaixa per la llei del 'només sí és sí'

Dones participen en una manifestació del moviment feminista 'Ni Una Menys'
Foto: Dones participen en una manifestació del moviment feminista 'Ni Una Menys' | Claudio Furlan / LaPresse via ZUMA / DPA

L'Audiència Provincial de La Rioja ha rebut 54 sol·licituds de revisió de sentència de violadors i agressors condemnats, d'acord amb la nova llei del "només sí és sí". Cap d'elles ha estat modificada. 

Per què és important? Aquests últims dies han tingut molt ressò diverses revisions de sentència que han rebaixat les penes a violadors i agressors. Si bé, no s'està concedint aquesta rebaixa en tots els casos, i el tribunal de La Rioja n'és un exemple.

El motiu: El president d'aquest Tribunal, Javier Marca, explica que si la pena que es va imposar d'acord amb la llei anterior, aleshores continua sent imposable amb la nova llei: es pot revisar el procediment, però no té per què modificar-se la condemna.

  • També ha dit que les decisions es poden recórrer i que caldrà veure si es mantenen.
  • La clau és la revisió cas a cas de cada sentència.

Què ha dit? En una entrevista a La Ser, Marca ha explicat: "¿La nova Llei ha abaixat les penes? Sí, en moltes de les conductes. Això suposa que s'hagin de revisar totes les condemnes? Sí, ¿però que s'hagin de modificar? No, se'n modificaran molt poques".

  • "Si la pena que t'han posat era imposable conforme a la legislació anterior i pot ser imposada conforme a la legislació moderna, no et modifiquen la pena. És a dir, et revisen el procediment, però no et modifiquen la pena. Si la pena que et van posar està dins del marc punitiu anterior i també pot estar al modern".

Més arguments: El catedràtic Manuel Cancio afirma a El País que "cal revisar cas per cas quina pena correspondria amb la nova regulació".

  • Diu que "la pena mínima d'un delicte de violació amb violència i intimidació segons l'antiga legislació no pot ser la pena mínima d'un nou delicte que coneix modalitats que són menys greus". 
    • Es refereix al fet que el que fa la nova llei és unificar dos delictes diferents que ja existien: abús i agressió sexual. En fer això, s'amplia el ventall de penes del que abans era agressió sexual i es rebaixen les penes mínimes per la incorporació de comportaments delictius del que abans es coneixia com a abús.
    • Per tant, el que diu Cancio és que si s'ha de revisar una condemna per violació amb agreujants, no es pot establir una rebaixa que es correspongui amb una pena del que abans era un altre delicte menor: l'abús.
  • Reafirma, com Marca, que "una interpretació de bona fe i de bona tècnica jurídica de quina és la llei més favorable per decidir si escau la revisió no pot procedir mecànicament". Això és, que no totes les demandes de revisió es resoldran amb rebaixes de pena.