Societat
La ministra de Drets Socials, Ione Belarra.
Foto: La ministra de Drets Socials, Ione Belarra. | Fernando Sánchez / Europa Press
Drets socials

Nova Llei de Família: permís retribuït de cinc dies anuals per la cura de familiars

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra.
Foto: La ministra de Drets Socials, Ione Belarra. | Fernando Sánchez / Europa Press

La nova Llei de Família inclourà un permís de cinc dies a l'any per a la cura de familiars.

Per què és important? La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, volia que aquest permís arribés als set dies anuals amb opció a ampliar-los a nou si el sol·licitant necessitava desplaçar-se a una altra comunitat autònoma. 

Què sabem? La llei estableix un permís per cures de 5 dies anuals, retribuïts, per atendre un familiar fins a segon grau o convivent.

  • La nova Llei de Família preveu un permís parental de 8 setmanes que es podrà utilitzar de forma contínua o discontínua fins que el menor tingui 8 anys.
  • Una altra de les novetats és que s'amplia el concepte de família nombrosa a les monomarentals amb dos fills. 
  • També ho seran les de dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat. I aquelles de dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments.

Al detall: Entre les principals mesures de la llei, destaca l'ampliació de la renda de criança de 100 euros mensuals per cada menor de 3 anys a càrrec.

  • Fins ara, només s'hi podien acollir les dones treballadores. Ara, també la podran rebre les dones que es troben a l'atur.

Tot i això:  El Ministeri de Drets Socials també volia ampliar a sis mesos els permisos de paternitat i maternitat, però aquesta proposta no ha culminat i seguiran en 16 setmanes.

Què diuen? El ministeri va explicar el passat mes de juny, quan es va presentar el text a consulta pública, que l'objectiu de la mesura és "oferir més oportunitats de romandre en el mercat de treball als homes i dones amb responsabilitat en la cura de familiars".

  • "Crec que ja és hora que les institucions siguem capaces d'estar a l'altura de la nostra gent i del país que tenim", va manifestar llavors Belarra.

A partir d'ara: La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, preveu dur l'esborrany dimarts vinent al Consell de Ministres. 

Categoria: Societat
Etiqueta: Igualtat