Societat
Passadís d'Urgències de Pediatria de l'Hospital Sant Pau de Barcelona
Foto: Passadís d'Urgències de Pediatria de l'Hospital Sant Pau de Barcelona | ACN
SALUT

El pic de bronquiolitis arribarà a finals de setmana i el de la grip, per Nadal

Passadís d'Urgències de Pediatria de l'Hospital Sant Pau de Barcelona
Foto: Passadís d'Urgències de Pediatria de l'Hospital Sant Pau de Barcelona | ACN

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, preveu arribar al pic de casos de bronquiolitis infantil a finals de la setmana que ve. Ho ha dit en una entrevista al canal 3/24, on també ha afirmat que el pic de casos de grip es preveu al Nadal i el de la covid-19 al gener.

Per què és important? La bronquiolitis és el virus respiratori que més preocupa els responsables sanitaris ara mateix, i que ha arribat entres 3 i 4 setmanes abans del que és habitual. Això s'ha produït, segons Cabezas, perquè la circulació del virus de la covid-19 fa que la situació dels virus respiratoris estigui canviant.

Què diu? Cabezas admet que li hauria agradat que el ritme de vacunació "anés una mica més ràpid".

  • "Està en uns nivells epidemiològics molt alts i està causant una repercussió assistencial molt important".
  • La secretària de Salut Pública ha fet una crida a vacunar-se de la grip i de la covid-19, ja que hi ha "marge de millora". "M'hauria agradat que el ritme de vacunació anés una mica més ràpid", ha dit.
  • Pel que fa a la grip, el virus també ha arribat abans i ja circulava a l'agost. "Ja estem en nivells epidèmics, portem unes setmanes pujant, els nivells encara són baixos, però la pujada és successiva".
  • "Si estem cridats a vacunar-nos, el millor moment és ara. Hauria estat millor fa unes setmanes, però si no ara és el moment".

Amb dades: Aquesta setmana els casos registrats per bronquiolitis han seguit augmentant respecte l'anterior, al voltant de l'1,7% i un total d'uns 1.900 casos. "És una onada important", amb xifres superiors a altres anys, ha indicat. 

  • Cabezas ha dit que és aquest virus el que més puja, juntament amb el de la grip, que "comença la seva temporada epidèmica", mentre que el de la covid-19 continua "força estable".
  • Aproximadament el 10% dels casos de bronquiolitis requereixen de cures hospitalàries i intensives, i els hospitals que tenen atenció pediàtrica estan "al màxim de la seva capacitat".
  • El 71% dels majors de 80 anys estan vacunats de la segona dosi de record de la covid-19, el 47% si comptem totes les persones de més de 60 anys. Pel que fa a la grip, estan vacunats el 68% dels majors de 80 anys i el 47% dels majors de 60. 

Què esperar? Segons les estimacions que té Salut, el pic de casos de bronquiolitis arribarà a finals de la setmana que ve, tot i que Cabezas ha remarcat que hi ha un "marge d'incertesa" justament perquè el virus s'ha comportat de forma diferent aquesta tardor.

  • Salut no preveu haver d'aplicar restriccions de cara a les festes familiars de Nadal més enllà de fer una crida al "sentit comú".
  • Demanen aplicar mesures de protecció com la ventilació dels espais, la distància o la neteja de mans. 
  • En cas que hi hagi símptomes, demanen no assistir a les celebracions i evitar el contacte amb nadons.
  • No es preveu instal·lar punts de vacunació sense cita prèvia, perquè la població que s'ha de vacunar està "molt acostumada a utilitzar els serveis sanitaris".
Categoria: Societat
Etiquetes: Vacunes Covid Salut