Societat
Salut

El 48% dels casos de VIH es diagnostiquen tard

Cada any es diagnostiquen més de 3.000 nous casos de VIH a Espanya, però el 48% es detecta tard i això endarrereix l'inici del tractament i la possibilitat d'aconseguir que el virus no sigui transmissible.

Per què és important? El Grup d'Estudi de la SIDA de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (GeSida) ha remarcat la importància que les administracions sanitàries estableixin mesures més ambicioses per afavorir la prevenció i el diagnòstic ràpid dels nous casos.

Què han dit? El president de GeSida, José Ramón Arribas, ha dit que "el VIH continua sent un problema de salut pública de primera magnitud a Espanya".

  • Ha denunciat que es fan "massa pocs tests, i seria molt important disposar de la informació de proves de VIH es fan a l'any a Espanya".

En detall: La taxa de nous diagnòstics a Espanya és similar a la d'altres països d'Europa Occidental, però és superior a la mitjana dels països de la Unió Europea.

  • A Espanya viuen entre 130.000 i 160.000 persones amb el virus del VIH.
  • Un 25% o no tenen diagnòstic o no tenen un seguiment apropiat.
  • S'estima que en els països desenvolupats el 30% de tots els adults amb VIH tenen 50 o més anys.

A més, des de GeSida han denunciat que Espanya és l'únic país d'Europa que no té una especialitat mèdica de malalties infeccioses.

  • “Tenim el dubtós privilegi de ser l'únic país d'Europa i del món desenvolupat que manca de l'especialitat en malalties infeccioses, i això és un fet insòlit si es té en compte que aquestes patologies són un problema recent".
  • “L'aposta per aquesta especialitat es demora contínuament i sense explicació per part de les administracions", ha destacat el president de SEIMC, Antonio Rivero.
Categoria: Societat
Etiqueta: Salut