Societat
Salut Mental

Els intents de suïcidi de menors d'edat es multipliquen per 25

Els intents de suïcidi de menors d'edat atesos per la Fundació ANAR es multipliquen per 25,9 en l'última dècada. Els casos més habituals són els de dones adolescents d'entre 13 i 17 anys amb vides inestables que sovint inclouen haver estat víctimes d'agressions sexuals.

Per què és important? En l'última dècada la xifra de casos atesos ha passat de 35 l'any 2012 a 906 aquest 2022. Molts dels casos, 748 aquest any, han estat atesos d'emergència quan l'intent de suïcidi estava en curs.

En detall: Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'any 2020 a Espanya es van produir 314 suïcidis de menors d'edat.

  • En el temps posterior a la pandèmia, entre 2020 i 2022, l'increment d'intents de suïcidi ha estat del 128%.
  • ANAR destaca la violència contra el menor d'edat i la salut mental com a principals problemes associats a la conducta suïcida.

En profunditat: Les violències associades a la conducta suïcida són, principalment: l'assetjament, el ciberbullying, les dificultats en l'àmbit escolar, el maltractament físic, el maltractament psicològic, les agressions sexuals, i la violència de gènere.

A més, destaquen com a problemes associats a la conducta suïcida: les autolesions, els problemes psicològics (tristesa, depressió, ansietat i trastorns alimentaris), i els problemes de conducta. 

  • També destapa que la tecnologia està implicada en el 454,7% dels casos amb ideació o intent de suïcidi.
  • Més dels terços de les consultes per conducta suïcida tenen una duració superior a un any.

Què diuen? Els professionals d'ANAR remarquen la importància de la detecció precoç dels casos per tal de poder actuar i minimitzar els danys.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut mental