Societat
Judicial

Col·lapse a la justícia espanyola: l'odissea per renovar el govern dels jutges

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és l'òrgan del govern dels jutges espanyols. És clau per renovar els jutges de les audiències provincials i per nomenar centenars d'alts magistrats i càrrecs essencials pel bon funcionament de la justícia. La seva renovació, això no obstant, es troba encallada des de fa cinc anys i està provocant un col·lapse a les sales, on els casos s'apilen i les víctimes i afectats es veuen greument perjudicats.

Què sabem? L'última notícia que ens arriba d'aquesta odissea jurídica i política és que la negociació del CGPJ per renovar el Tribunal Constitucional es troba encallada des de fa dues setmanes, segons avança El País.

Per què? Els conservadors exigeixen un "canvi en la metodologia". Volen que cada grup proposi diferents candidats en lloc d'un sol i els progressistes ho rebutgen. 

  • Els dos sectors es van reunir aquest dijous sense trobar cap acord. Cap de les dues sensibilitats judicials creu que sigui realista arribar a un acord abans del 22 de desembre. Així, es torna a incomplir una data que s'havia fixat per poder renovar el TC.

D'on venim? Actualment, els jutges conservadors (propers al PP) són majoria a l'òrgan de govern dels jutges. Aquest escenari és així des de la legislatura de Mariano Rajoy.

A més: Els vocals escollits pel PP no deixen clar el seu rebuig al candidat dels progressistes (propers al PSOE), però no amaguen que no els agrada perquè el consideren proper l'actual govern espanyol (PSOE i Unidas Podemos).

  • Els jutges proposats pel PP volen prioritzar un pacte global, però exigeixen que sigui amb diferents candidats proposats per cada sector.

Per últim: Si finalment el 22 de desembre s'arriba a un pacte, es podrien obrir diferents escenaris:

  • Els dos blocs renuncien a votar, fet que deixaria els nomenaments del CGPJ sense fer i obligaria al TC a pronunciar-se sobre els dos magistrats designats per l'executiu: L'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i la catedràtica de dret constitucional Laura Díez. 
  • El govern i el TC no poden obligar als vocals a què arribin a un acord si cap dels candidats té els vots suficients, però també admeten que l'incompliment del CGPJ de la seva obligació de designar dos magistrats podria conduir a acceptar la renovació parcial i admetre els dos candidats.
Categoria: Societat