Societat
Fira de Santa Llúcia, a Barcelona
Foto: Fira de Santa Llúcia, a Barcelona | Europa Press
Nadal

Per què mengem canelons per Sant Esteve?

Fira de Santa Llúcia, a Barcelona
Foto: Fira de Santa Llúcia, a Barcelona | Europa Press

A Catalunya és tradició menjar canelons el dia de Sant Esteve, però el costum va arribar des de França, més concretament des de París.

Per què és important? El 26 de desembre a Catalunya se celebra Sant Esteve, tot i que és una tradició que no comparteix tot el territori espanyol.

En profunditat: Fa 115 anys que la tradició va arribar al territori català, gràcies a l'avi del Josep Bosch Pompidor.

  • L'avi de Josep Bosch va ser el xef de la Maison Dorée de París, i va obrir la famosa Maison Dorée de Barcelona a la plaça Catalunya el 1903.
  • Michel Pompidor, qui obrí més tard el restaurant a Catalunya, va ser el xef de l'exclusiu restaurant que visitava l'aristocràcia europea i l'alta societat parisenca.
  • Els germans Pompidor van voler obrir un restaurant igual a Barcelona, i van fer servir les mateixes receptes que la casa mare.

El restaurant barceloní, Maison Dorée, ubicat a Plaça Catalunya el 1903

El motiu: 

  • A una festa privada del ball del marquès d'Alella, es van servir per primer cop els canelons Rossini, que triomfaven al restaurant parisenc.
  • Les plaques de canelons s'havien d'importar de França o Itàlia, fins que van inventar una petita màquina de fer canelons que va ajudar a l'expansió de la tradició.
  • Des d'aquell moment, els canelons es van estendre per tots els restaurants de Barcelona, i en famílies benestants, que en menjaven en qualsevol moment de l'any.
  • El plat es va fer tradicional per Sant Esteve de la mà dels gremis d'oficis de Barcelona, que celebraven la festa del seu patró anant primer a una missa a la catedral i després als seus locals per menjar tots junts l'arròs de catedral, que finalment es va substituir pels canelons.
Categoria: Societat
Etiqueta: Nadal