Societat
Dia dels Sants Innocents a Sabadell
Foto: Dia dels Sants Innocents a Sabadell | Ajuntament de Sabadell
CULTURA POPULAR

Per què fem bromes el 28 de desembre, dia dels Sants Innocents?

Dia dels Sants Innocents a Sabadell
Foto: Dia dels Sants Innocents a Sabadell | Ajuntament de Sabadell

El 28 de desembre, dia dels Sants Innocents, és una jornada que tradicionalment s’ha celebrat fent innocentades a familiars, amics i coneguts.

Per què és important? El seu origen està relacionat amb dos capítols de la història completament diferents, d'una banda, un vessant cristiana amb una tragèdia bíblica i de l'altra, un vessant pagà relacionat amb festes dels romans.

Els orígens: La festa té un vessant cristià que explica la història bíblica sobre els patiments i la mort de nens innocents. Es recorda el dia en què el rei Herodes va ordenar matar tots els nens de menys de dos anys de Betlem per tal de matar Jesús, les primeres víctimes del cristianisme.

  • El vessant pagà està relacionat amb les festes que els romans dedicaven a Saturn, el rei de l'agricultura: les saturnianes. En termes generals, la celebració forma part del grup de festes de transgressió de l’hivern que comencen amb els Nicolaus i culminen per Carnaval.

Per què fem bromes? La relació entre les innocentades o entremaliadures d’aquest dia i la història dels infants s’estableix a partir de les enganyifes que van haver d’inventar els pares per protegir els seus infants i allunyar-los dels perseguidors que venien de part d’Herodes.

  • Pel que fa als romans, es diu que durant les saturnianes els esclaus tenien més llibertat, la qual cosa els permetia fer bromes de tota mena.

Què sabem? Són actes sense malícia, molt normalitzats i acceptats socialment durant aquest dia.

  • La broma més comuna és penjar una llufa (un tros de paper en forma de ninot) a l’esquena d’algú sense que se n’adoni, sobretot als nens.

Ara bé, la tradició s'ha estès fins a fer bromes de tota mena, des de trucades amb males notícies, anuncis inesperats o també en els mitjans de comunicació, a on ja és normal trobar notícies falses durant aquesta jornada.

En profunditat: Una llufa és una silueta de paper, normalment de diari, retallada amb forma de persona.

  • L'objectiu és que la persona exhibeixi la llufa una bona estona i sigui motiu de riures de la gent fins que se n'adoni.

D'on venim? Antigament, s'havien fet amb fulles de col o de bleda, pells de conill, etc. És a dir, qualsevol cosa que fos de poc pes.

  • A molts indrets s'usaven els fruits de l'espina-xoca, petits i semblants a un pinyol d'oliva però molt lleuger i carregat d'agullons, fàcilment enganxós a la roba, per a penjar les llufes del dia dels Innocents.

On? Se celebra arreu d'Espanya i a diferents països hispanoamericans.

  • La tradició estableix que és un dia on es fan bromes a familiars de forma semblant a l'anglosaxó April Fools' o el Peix d'abril a França i Itàlia, tots dos celebrats l'1 d'abril.

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Cultura