Societat
Tortells en una pastisseria
Foto: Tortells en una pastisseria | ACN
Nadal

Els tortells de Reis: més demanda i més cars

Tortells en una pastisseria
Foto: Tortells en una pastisseria | ACN

Els pastissers preveuen igualar les vendes dels tortells del 2019 i encaren el dia de Reis amb bones perspectives. 

Per què és important? La tradició marca que el dia de Reis les postres del dinar siguin un tortell amb una figureta, que acostuma a ser d'un dels reis d'Orient, i amb una fava. Els tortells solen ser de massapà, però guanyen força els de nata, crema o xocolata.

Previsions: El Gremi de Pastissers de Catalunya encara el dia de Reis amb perspectives "molt bones" i amb l'expectativa de vendre entre 900.000 i un milió de tortells, una xifra similar a la del 2019. 

En xifres: El preu dels tortells serà més car aquest any a causa de la inflació. Es calcula que els preus augmentaran entre un 2% i un 3%. 

  • La pujada es queda lluny del 12% que hauria d'incrementar-se per compensar els sobrecostos d'energia i matèries primeres. 
  • "Estem fent un sacrifici perquè no volem perdre els clients", admet Antoni Bellart, president del gremi.

En detall: El tortell més venut continua sent el clàssic tortell de massapà, i el segueixen el de nata i el de crema. 

  • "És un altre tipus de nata", avisa Antoni Bellart sobre el tipus de farcit que porten els tortells de nata d'algunes de les grans cadenes de supermercat, molts dels quals es troben fora de les neveres, un fet que no es produeix en el cas dels tortells artesans.
  • "La nostra nata és cara i molt bona, però necessita la refrigeració d'una nevera i certa cura", constata Bellart. En la mateixa línia, subratlla que les grans cadenes es poden permetre "competir amb el preu", mentre que el sector "lluita per la qualitat".

Situació actual: Es preveu que es venguin més tortells en part pel retorn de la normalitat, després de dos anys, de les cavalcades arreu de Catalunya

Categoria: Societat