Societat
Registre de “narcopisos” a Ciutat Vella, Barcelona
Foto: Registre de “narcopisos” a Ciutat Vella, Barcelona | Europa Press
AGRESSIÓ POLICIAL

Demanen 8 anys de presó pels Mossos que van agredir i detenir il·legalment un jove

Registre de “narcopisos” a Ciutat Vella, Barcelona
Foto: Registre de “narcopisos” a Ciutat Vella, Barcelona | Europa Press

La Fiscalia demana 8 anys i mig de presó i 16 d’inhabilitació pels 4 mossos d'esquadra acusats d'agredir i detenir il·legalment un jove el novembre de 2020 al Raval de Barcelona durant el toc de queda nocturn per la covid.

Per què és important? Una veïna va gravar la polèmica actuació policial des del seu balcó i les imatges s'han utilitzat com a proves.

  • L’afectat va ser detingut sota la falsa acusació d’haver propinat una puntada de peu al caporal i haver intentat donar-li un cop de cap, fets que no van succeir, tal com mostra el vídeo.

Què en sabem? Els agents estan acusats de delictes de lesions, detenció il·legal, atemptat contra la integritat moral i falsedat documental i també s'enfronten a una multa de 8.100 euros cadascun i una indemnització de 3.400 euros per a la víctima.

  • L'acusació popular demana 15 anys i mig de presó i 22 d'inhabilitació, 20.000 euros d'indemnització i 6.480 euros de multa.

En detall: Una patrulla dels Mossos va aturar I.H, cap a les 23:30 del 13 de novembre de 2020, juntament amb un grup d’amics, al carrer Nou de Dulce quan tornaven a casa més tard del que permetia el toc de queda.

  • Un dels amics va demanar als agents que perseguissin una persona que els havia robat 5 euros en voler comprar una beguda.
  • Un dels agents, que ja els havien demanat la documentació i retingut d'esquena contra la paret, va donar-li una bufetada, va tirar-lo a terra i el va arrossegar i immobilitzar.
  • El noi es va donar un cop de cap a terra i va demanar ajuda, cridant.
  • Va ser llavors quan els altres 3 agents acusats van afegir-se a l'agressió, mantenint la immobilització.
  • En aquell moment, els agents li haurien dit a cau d’orella frases com "ets escòria, una merda".
  • Els fets van provocar-li diverses lesions físiques, com tres dents trencades parcialment, així com un quadre de simptomatologia posttraumàtica que va requerir-li teràpia setmanal dos mesos.

Què diu l'acusació? Iridia, el Centre per la Defensa dels Drets Humans de Barcelona, fa d'acusació popular.

  • Defineixen l'actuació dels Mossos com a “desproporcionada”.
  • Consideren que els fets van tenir un clar biaix racista.
  • Diuen que durant la investigació s’han causat greus perjudicis al jove, ja que ha tingut problemes a l’hora de renovar els seus papers, perquè li han constat antecedents policials. 

Què van dir els agents? En concret, van redactar que “hi havia un grup de tres persones sud-americanes, alterats, agressius, escridassant als agents i desobeint les seves indicacions”. 

  • L’afectat va ser detingut sota la falsa acusació d’haver propinat una puntada de peu al caporal i haver intentat donar-li un cop de cap, fets que no van succeir, tal com mostra el vídeo.

La investigació del cas: En un primer moment, l’advocada d’ofici que exerceix com a acusació particular va interposar una denúncia pels fets, i més tard Irídia s’hi va afegir com a acusació popular.

  • Els quatre agents van ser investigats per la DAI i apartats provisionalment de l'ARRO de la qual formaven part.

A més, el jutjat d’instrucció va imposar a Irídia una fiança de 50.000 euros per poder exercir l’acusació popular.

  • El centre de drets humans va recórrer aquest fet a l’Audiència de Barcelona, que va acabar dictaminant en favor seu, en considerar així volien bloquejar i dificultar que entitats de drets humans puguin participar en aquest tipus de procediments.

Per acabar: Després de la fase d'instrucció, el jutjat ha decidit arxivar la denúncia contra el jove, en veure’s provat que en cap cas va agredir els agents, ni va mostrar-se agressiu ni va desobeir, gràcies al vídeo de la veïna.

  • El jutge ha decidit tirar endavant la denúncia contra els agents, que aniran a judici.

Context: Aquest és el primer cas en què actua Irídia com a acusació i que arribarà a judici per falsedat documental, donant-se a entendre que es va incloure informació falsa a l’atestat policial per justificar una actuació policial violenta. Des de l’acusació popular, demanen un total de 15 anys de presó i 22 d’inhabilitació pels mateixos quatre delictes que la fiscalia.

  • Irídia també destaca que fins ara, en els casos en què l'entitat actuava com a acusació, el ministeri fiscal "sempre havia tingut un paper d’inacció o fins i tot d’oposició a la investigació, demanant que s’arxivessin directament les diferents denúncies interposades per casos de violència policial".