Societat
Una activista sosté una pancarta durant una manifestació
Foto: Una activista sosté una pancarta durant una manifestació | David Zorrakino / Europa Press
Lloguer

Una sentència pionera impedeix pujar el lloguer a una dona de Granollers

Una activista sosté una pancarta durant una manifestació
Foto: Una activista sosté una pancarta durant una manifestació | David Zorrakino / Europa Press

Una sentència pionera a Espanya ha donat la raó a una llogatera de Granollers que va denunciar que el grup Azora volia pujar-li el lloguer un 30%. 

Per què és important? Es tracta de la primera sentència a l'Estat que declara la nul·litat, per abusives, 9 de les 10 clàusules denunciades del contracte de lloguer.

Què sabem? Una clàusula permetia Azora augmentar el tercer any del contracte el preu del lloguer de 690 a 1.100 euros, una pujada “abismal”, segons la sentència.

  • El jutjat de primera instància 31 de Barcelona considera que aquesta i la resta de disposicions vulneraven la llei i els drets dels arrendataris.
  • El Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda han assessorat la llogatera en el procés judicial contra aquest gegant immobiliària que gestiona 14.200 pisos, segons la seva pàgina web.

En detall: La sentència retreu a la multinacional que no fixés el preu del lloguer de "forma clara i transparent per tal que pogués ser comprès per un consumidor mitjà, podent provocar confusió a l'arrendatari". 

  • La resolució declara nul·la la clàusula que permet pujar el lloguer un 30% perquè entén que s'havia establert per evitar la llei que impedeix que la renda mensual superi l'increment de l'IPC durant els 7 anys del contracte.

Què deien les altres clàusules?  La resta d'apartats declarats nuls permetien a l'arrendador:

  • La possibilitat de visitar periòdicament el pis.
  • Retenir tota la fiança en el cas que hi hagi desperfectes mínims.
  • Renúncia de drets en cas d'interrupció dels subministraments per causa aliena a l'arrendador. 
  • La impossibilitat de reclamar diners per despeses derivades d'incompliments del contracte per part d'Azora.
  • La negativa a reemborsar quantitats econòmiques abonades pels llogaters en cas de resolució del contracte per causes imputables a l’arrendador.

Què diuen? 

  • L'advocada de Col·lectiu Ronda Montse Serrano considera la sentència "com una fita de gran transcendència, ja que aporta llum sobre l’abús i els desequilibris en perjudici de llogaters que Azora i altres grans tenidors i fons d’inversió immobiliaris incorporen de forma sistemàtica i massiva els contractes d’arrendament".
  • L'advocada destaca "no tan sols la contundència i claredat de l’argumentació emprada per la jutgessa a l’hora de condemnar aquestes clàusules sinó el fet que sigui la mateixa Azora qui reconegui que es tracta de contractes d’adhesió, on no existeix cap possibilitat per part de les persones consumidores de negociar, oposar-se o matisar el contingut del contracte que se’ls imposa.

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Lloguer Habitatge