Societat
 'Angiostrongylus cantonensis'
Foto: 'Angiostrongylus cantonensis' | Wikimedia Commons
Salut

Com protegir-se del 'cuc pulmonar de la rata': causa meningitis i s'ha detectat a València

 'Angiostrongylus cantonensis'
Foto: 'Angiostrongylus cantonensis' | Wikimedia Commons

Un grup d'investigadors ha detectat recentment el 'cuc pulmonar de la rata' en dues poblacions de rosegadors de la ciutat de València; concretament, tant en rates de claveguera (i, per tant, en àmbit urbà) com d'àmbit rural.  

Per què és important? La troballa preocupa per la possible instal·lació d'aquest paràsit a Europa després que hagi infectat alguns milers de persones en tot el món de forma recent. Aquesta malaltia tropical emergent capaç de causar meningitis històricament s'ha mantingut lluny del nostre continent.

Al detall: 

  • Els climes freds no afavoreixen a aquest paràsit, de nom científic 'Angiostrongylus cantonensis' i descobert per primer cop en la dècada dels 30 a la Xina.
  • Acostuma a trobar en rates i invertebrats els seus hostes perfectes, i els animals que s'alimentin d'aquests poden infectar-se i convertir-se en portadors.
  • Un cop entra en el nostre organisme, pot allotjar-se en el cervell i provocar meningitis, és a dir, la inflamació de la membrana que envolta l'òrgan, en un termini d'entre una i tres setmanes.
  • Alguns símptomes propis de la meningitis són el mal de cap, nàusees i vòmits, però la variant causada per aquest cuc és molt dolorosa i pot arribar a provocar la mort en els casos més extrems.

Tanmateix: No hi ha un tractament específic i existeix un debat científic sobre la viabilitat d'eliminar paràsits allotjats al cervell perquè pot provocar greus complicacions.

Què diuen? Els experts asseguren que els metges han de saber la possibilitat que s'estigui estenent aquest cuc i que els seus pacients puguin estar infectats.

  • "Els sanitaris han de ser conscients. Ha d'entrar en el diagnòstic diferencial de qualsevol pacient amb una simptomatologia compatible amb la meningitis", ha dit a El Mundo María Teresa Galán, catedràtica de la Universitat de València i líder de la investigació que ha determinat la presència del cuc a València.
  • "La probabilitat d'infecció i de desenvolupar problemes greus és baixa, però cal tenir en compte que el paràsit és aquí i que pot causar meningitis", afegeix.

Consells: Aquestes són algunes recomanacions pràctiques per evitar infectar-se del 'cuc pulmonar de la rata' i la seva propagació.

  • Ens podem infectar si consumim animals crus o poc cuinats que puguin tenir les seves larves. Cal extremar la higiene durant la manipulació de qualsevol aliment i assegurar-se de cuinar bé cargols, gambes d'aigua dolça, peixos de riu, crancs de terra...
  • També rentar correctament l'enciam, ja que podria estar contaminat, igual que altres vegetals. La forma correcta és amb abundant aigua, sota l'aixeta.
  • Evitar que els nens juguin amb cargols i llimacs.
  • Rentar-se a consciència les mans després de fer activitats de jardineria.
  • Combatre la presència de rosegadors i els animals ja esmentats tant a casa com als voltants de magatzems d'aigua.

Background: L'Angiostrongylus cantonesis s'havia identificat abans a les Illes Balears i a les Canàries. El Ministeri de Sanitat va estudiar la situació i va valorar-ne el risc com a molt baix.

Previsions: Els investigadors, que han enviat el seu estudi a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana, han posat en marxa un conveni de col·laboració per estudiar la possibilitat que el paràsit estigui també a altres ciutats.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut