Societat
Manifestació feminista a Madrid
Foto: Manifestació feminista a Madrid | Fernando Sánchez / Europa Press
Llei del 'només sí és sí'

El poder judicial analitza les resolucions de la llei del 'només si és sí'

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació feminista a Madrid
Foto: Manifestació feminista a Madrid | Fernando Sánchez / Europa Press

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat en el seu Ple d'aquest dijous sol·licitar ara als Tribunals Superiors de Justícia (TSJ) i a les audiències provincials les resolucions dictades en relació amb la llei del 'només sí és sí'.

Per què és important?  La llei ha estat força criticada des del moment en què va entrar en vigor, però sobretot per la xifra de condemnats que han vist rebaixada la seva pena de presó pel nou marc que recull la norma.

Què han dit? En un comunicat han explicat que la petició té com a objectiu fer una anàlisi detallada de les incidències sorgides en l'aplicació de la llei i poder oferir dades contrastades de manera transparent.

  • Assenyalen que "amb aquest objecte, el Ple ha acordat que la Comissió Permanent proveeixi a l'Observatori dels mitjans materials i personals necessaris per a realitzar aquesta tasca".

Què esperar? Fonts de l'òrgan de govern dels jutges expliquen que el CGPJ necessitarà "temps" per poder donar informació precisa.

  • Per ara, assenyalen que han comptabilitzat almenys 4.000 presos per delictes contra la llibertat sexual en què els seus casos s'han de revisar.

Amb dades: Segons dades d'institucions penitenciàries, fins al desembre de 2022 hi havia 4.023 presos a les presons espanyoles per delictes contra la llibertat sexual, entre ells alguns en presó provisional.

Context: La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha confirmat aquest dijous que el diàleg entre PSOE i Unidas Podemos per la llei 'només sí és sí' està trencat

D'on venim? Aquests últims dies, semblava que les posicions dels dos socis de govern s'acostaven i que es podria arribar a un acord per canviar la polèmica llei.

  • El punt màxim de tensió entre els socis del govern espanyol, PSOE i Unidas Podemos, va arribar amb les declaracions de la ministra de Justícia, Pilar Llop, on va assegurar que és senzill demostrar la violència en una agressió sexual i que detectant una ferida ja es pot demostrar.
  • Les paraules de la titular de justícia no van agradar gens a la ministra d'Igualtat, ja que es podia fer entendre que el PSOE posava al centre de la llei la violència i no el consentiment, tal com vol fer-ho Unidas Podemos.