Societat
Un dels primats en rehabilitació a la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva
Foto: Un dels primats en rehabilitació a la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva | ACN
Animals

Els micos també pateixen la inflació: alerta a la Fundació Mona

Temps de lectura: 3 minuts
Un dels primats en rehabilitació a la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva
Foto: Un dels primats en rehabilitació a la Fundació Mona, a Riudellots de la Selva | ACN

La Fundació Mona ha explicat que la inflació està posant contra les cordes l'entitat, que acull primats que han estat maltractats en circs o que van ser models de publicitat o mascotes.

Per què és important? L'encariment de preus és generalitzat i afecta molts sectors. El govern espanyol ha impulsat diferents mesures per ajudar les famílies vulnerables, però també impacta sobre el benestar animal, àmbit al qual es dedica aquesta fundació establerta a Riudellots de la Selva (Girona).

En xifres: Segons han informat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN)...

  • L'increment de la dieta dels primats que tenen en rehabilitació és d'un 300%.
  • Els 13 ximpanzés i quatre macacos mengen 450 kg de verdura i de fruita al mes.

A la pràctica: La Fundació Mona ha engegat una campanya de mecenatge per fer front els sobrecostos.

  • Es tracta d'un perfil a la plataforma teaming.net que ja fa anys que tenien en actiu, però que ara volen impulsar per aconseguir més col·laboradors.
  • Per participar-hi només cal donar un euro al mes que servirà per pagar la dieta dels primats que hi ha al centre.

Els motius: A banda de la inflació, bona part del sobrecost del menjar ha arribat des de fa mig any, quan els responsables van optar per reduir dràsticament la fruita que els donaven i compensar-ho amb més verdura.

  • L'objectiu del canvi era que la dieta fos més sana per contribuir que els animals tinguessin conductes menys agressives. Al llarg dels últims anys s'han publicat estudis i investigacions que apunten a una millora en les conductes i l'estat de salut dels primats.
  • El canvi de dieta, però, ha comportat que els animals també ingereixin més quantitat de menjar. Això fa que la fundació hagi de comprar uns 450 kg de verdura i fruita a la setmana i el nou menú repercuteixi amb un sobrecost del 300%. 

Què diuen? 

  • La cap de Comunicació de l'entitat, Cristina Valsera, recorda que ara han de comprar "més tipus de verdura diferents" i també consumeixen menys pomes i peres, dues fruites que les cooperatives locals els regalaven. 
  • Malgrat tot, assegura que aquest canvi suposa una "inversió", ja que els animals gaudeixen de més bona salut i això es tradueix en menys hospitalitzacions en un futur.

Més informació: La Fundació Mona cuida de 17 primats (13 ximpanzés i 4 macacos) que han recuperat de circs, zoològics i cases particulars.

  • Tots ells són animals maltractats que han treballat en el món de l'espectacle o s'han convertit en models de publicitat. També n'hi ha que eren mascotes que els seus propietaris no cuidaven com pertocava.
  • El centre els ofereix una rehabilitació per tal que puguin tornar a viure en societat amb normalitat. Una vegada superen aquesta etapa, però, segueixen a la fundació, ja que el seu retorn a l'hàbitat natural suposaria un perill perquè no tenen els coneixements i les habilitats dels exemplars que estan en llibertat.
Categoria: Societat
Etiquetes: Animals Girona