Societat
L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz
Foto: L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz | Eduardo Parra/ Europa Press
Cas Kitchen

Anticorrupció demana 15 anys de presó per Fernández Díaz pel cas Kitchen

Temps de lectura: 2 minuts
L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz
Foto: L'exministre d'Interior i membre del PP, Jorge Fernández Díaz | Eduardo Parra/ Europa Press

La Fiscalia Anticorrupció de l'Audiència Nacional ha demanat 15 anys de presó i 33 d'inhabilitació per a l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz en l'anomenat 'cas Kitchen', per l'espionatge fet per policies nacionals a l'extresorer del PP Luis Bárcenas per robar-li documentació del cas 'Gürtel'.

Al detall: L'acusa dels delictes d'encobriment, malversació de fons públics i contra la intimitat.

  • A l'exsecretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez i als excomandaments policials Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas, José Manuel Villarejo, Enrique García Castaño i Andrés Manuel Gómez Gordo els demana de dos anys i mig a 19 de presó.
  • A Martínez i Pino els demana la mateixa pena i pels mateixos delictes que a Fernández Díaz.
  • En canvi, demana l'absolució dels encausats José Luis Olivera, José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz, també comandaments policials.
  • El jutge ja va deixar fora de la causa l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit.

A més: Les acusacions populars que exerceixen PSOE i Podem ja havien presentat els seus escrits, reclamant respectivament una condemna de 47 anys i 41 anys de presó per a Fernández Díaz, mentre que els Bárcenas -l'ex tresorer, la dona i el fill- han demanat més 40 anys de presó per a l'exministre d'Interior.

Què en sabem? El fiscal relata que els investigats, posats de comú acord i amb coneixement de la il·licitud dels fets, entre 2012 i 2013, van posar en marxa l'operatiu.

  • Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior, amb abús de les seves funcions, va instar Francisco Martínez perquè posés en marxa una missió encaminada a l'obtenció d'informació i documentació que pogués estar en poder de Bárcenas.
  • L'objectiu era sostreure aquest material de l'autoritat judicial en la investigació que es duia a terme en el marc de la peça separada denominada 'papers de Bárcenas, en el 'cas Gürtel'.

Context: L'operació va consistir en captar un col·laborador, proper a la família Bárcenas, capaç de facilitar la informació i l'accés a la documentació que s'estava buscant.

  • La persona triada va ser Sergio Ríos (també anomenat cuiner, 'Kitchen', o 'K2', d'aquí el nom de l'operació).
  • La documentació obtinguda per Villarejo i García Castaño se la van quedar per assegurar-se la impunitat amb relació a altres fets pels quals eren investigats.
  • Per obtenir aquesta informació, els investigats haurien accedit, sense cap autorització, a l'anomenat 'zulo', un local comercial a l'interior del qual, sembla que se situaria un armari amb un doble fons del qual s'hauria robat la documentació.
Categoria: Societat
Etiqueta: Corrupció