Societat
Foto d'arxiu d'una església
Foto: Foto d'arxiu d'una església | Europa Press
Església

Una vintena de persones denuncien abusos sexuals d’un capellà a Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts
Foto d'arxiu d'una església
Foto: Foto d'arxiu d'una església | Europa Press

Una vintena de persones ha denunciat els abusos sexuals continuats d’un capellà a Barcelona i Caldes d’Estrac en les dècades dels 60 i 70, segons han avançat ‘El País’ i ‘Catalunya Ràdio’.

Per què és important? Les víctimes temen que hi hagi més persones afectades a Montcada i Reixac, on també va fer de rector entre 1975 i 1990.

  • L'arxidiòcesi de Barcelona no ha obert cap investigació tot i que les regles del Vaticà del 2020 son clares per acabar amb l'encobriment: els bisbes i superiors religiosos han d'obrir una investigació davant de qualsevol indici.

Al detall: El mossèn denunciat, Josep Vendrell Cortasa, va morir el 2004. Les víctimes eren nens que tenien entre 8 i 15 anys, i algunes van patir violacions setmanals.

  • Almenys una quinzena de persones ha fet arribar el seu relat al Defensor del Poble.

En profunditat: A Caldes d’Estrac hi va ser entre 1970 i 1975, on també s’encarregava de l’agrupament escolta, de l’escola parroquial i de l’escolania.

  • Va arribar després de ser denunciat a Barcelona per algunes famílies a la policia i al bisbat quan treballava a l’Agrupament Escolta Aureli Escarré, vinculat a la parròquia de Sant Tomàs d’Aquino. La resta de famílies, però, va donar ple suport al mossèn.
  • I és que, en general, les famílies el respectaven molt i ningú el qüestionava, fins i tot quan presumia davant d’ells de conèixer els penis dels seus fills, segons han explicat les víctimes, que el descriuen com “un gran manipulador, un psicòpata i molt carismàtic”. Explicava als pares que donava classes de sexualitat als nens.

Els abusos: 

  • "Tocava tot el que volia i em besava en la boca. Es va justificar dient que tenia un problema amb la masturbació i això era un tractament de xoc per a solucionar-ho".
  • "Et cridava, pujaves, et començava a besar, et baixava els pantalons i et masturbava".
  • "Em va dir que em veia rar, que em fixava molt en els nens, i llavors em va baixar els pantalons, em va besar, va intentar masturbar-me. El pitjor era això, els petons, quan encara no has besat a ningú".
  • "Ell acabava nu, em va obligar a fer-li fel·lacions i una vegada em va intentar penetrar".
  • "Em va preguntar quan havia estat l'última vegada que m'havia masturbat. Li vaig dir que no m'acordava i llavors em va asseure en els seus genolls, em va baixar els pantalons i va començar a masturbar-me".

Per acabar: Les víctimes no poden obrir la via judicial perquè el capellà acusat de depravador sexual ja és mort. Tot i això, demanen ser reconeguts com a víctimes d'abusos sexuals continuats.

Categoria: Societat