Societat
Manifestació avortament
Foto: Manifestació avortament | Europa Press
Avortament

Les dones del Pirineu podran avortar quirúrgicament a la seva regió sanitària

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació avortament
Foto: Manifestació avortament | Europa Press

Els quatre hospitals del Pirineu: l'Hospital Comarcal del Pallars, la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, l'Espitau Val d'Aran i l'Hospital de Cerdanya ja poden practicar tant l'avortament farmacològic com el quirúrgic.

Per què és important? L'anunci d'aquest divendres suposa un pas endavant molt significatiu en l'accessibilitat de les dones de l'Alt Pirineu i Aran a serveis públics fonamentals per a la garantia del dret al propi cos.

  • Poder practicar la interrupció voluntària de l'embaràs a tots els hospitals del Pirineu evitarà desplaçaments a altres centres més lluny i aproparà a les dones un servei llargament reivindicat.

Què en sabem? Ho han anunciat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller de Salut Manel Balcells, aquest divendres a Tremp. 

  • La Conselleria de Salut ha ampliat aquest dret reproductiu a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, que aglutina les comarques de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i la Vall d’Aran.
  • Amb aquesta mesura, des d'aquest març, el Govern garanteix per primera vegada el dret a triar el mètode de preferència per a la interrupció voluntària de l'embaràs a totes les regions sanitàries.
  • Balcells ha dit que aquest servei "aviat" es farà també a l'Arnau de Vilanova de Lleida.

A més: A més de garantir l'equitat territorial en l'accés als dos mètodes d'interrupció voluntària (IVE) de l'embaràs, amb l'anunci d'aquest divendres, totes les regions sanitàries estan implementant el nou Protocol per a l'atenció a la interrupció voluntària de l'embaràs, aprovat el setembre del 2022.

  • El Protocol, que amplia la possibilitat d'aplicar el mètode farmacològic de la setmana 9 fins a la 14, recull recomanacions basades en evidències científiques i en l'experiència clínica acumulada.
  • L'ampliació de l'IVE farmacològic fins a la setmana 14 garanteix en la majoria dels casos un procés més segur, menys invasiu i que mimetitza el procés natural d'avortament. A més, evita l'anestèsia general i disminueix el risc de complicacions.

Què han dit? La consellera Verge ha sentenciat que "avui és un dia històric en què assolim un dret llargament reivindicat pel moviment feminista: que les dones, visquin on visquin, puguin exercir amb equitat territorial el seu dret a escollir el mètode farmacològic o quirúrgic en la interrupció voluntària de l'embaràs".

  • "L'equitat territorial en l'accés als serveis és bàsica per garantir adequadament el dret a l'avortament", ha continuat la consellera, que ha declarat que tenien "un deute pendent amb les dones de l'Alt Pirineu i l'Aran". Fins ara s'havien de desplaçar a Lleida o a d'altres regions sanitàries per accedir al mètode quirúrgic.

Context: Fins ara, les dones de l'Alt Pirineu i Aran només podien avortar amb la píndola i fins a la setmana nou de gestació.

  • L'àrea del Pirineu era l'única de Catalunya en què el mètode quirúrgic no estava disponible.
  • L'avortament farmacològic només fa dos anys que ho està.
  • Al setembre, l’exconseller de Salut, Josep Maria Argimon va ampliar a les 14 setmanes l’avortament farmacològic (abans estava en nou setmanes).