Societat
Tres de cada quatre dones en situació de sense llar ha patit violència
Foto: Tres de cada quatre dones en situació de sense llar ha patit violència | Assambla ASSÍS
8-M

Tres de cada quatre dones sense llar han patit violència al llarg de la seva vida

Temps de lectura: 2 minuts
Tres de cada quatre dones en situació de sense llar ha patit violència
Foto: Tres de cada quatre dones en situació de sense llar ha patit violència | Assambla ASSÍS

Tres de cada quatre dones en situació de sense llar ha patit violència al llarg de la seva vida, segons revela una enquesta de l'associació ASSÍS.

Per què és important? Aquesta realitat respon a una cronificació de les circumstàncies per les quals les dones arriben a situacions de vulnerabilitat com el mercat de l'habitatge, la llei d'estrangeria o la precarietat laboral.

  • Això se suma a un esgotament de recursos personals dels quals disposen les dones en un context de crisi socioeconòmica.

Amb xifres: Aquestes dades representen un increment del 7% respecte al 2021.

  • També creix el percentatge de dones que ha patit violència en situació de carrer, que passa del 44% el 2021 al 57% l'any 2022.
  • Pel que fa al tipus de violència el 97% ha patit violència psicològica, el 67% física i el 61% violència sexual.
  • La situació de moltes dones d'estar sense casa es cronifica.
    • La mitjana de les dones ateses en situació de sense llar és de tres anys, un 38% més que l’any anterior i un 50% més que dos anys enrere.
  • També s'incrementa el nombre de dones que s’han trobat en situació de sense sostre en els darrers 6 mesos passant del 10% el 2021 al 22,5% el 2022.

A més: El 51% de les violències que pateixen les dones estant en situació de carrer és perpetrada per una altra persona que no és en la seva mateixa situació, per això es considera també aporofòbia. 

  • També s'incrementa un 20% el nombre de dones allotjades en recursos especialitzats i no mixtes respecte a l'any anterior.

Què diuen? "El fet que des de la ciutat de Barcelona s’hagi apostat per una estratègia de prevenció del sensellarisme femení, dotada de recursos i d'atenció específica, ha tingut un impacte positiu en aquesta realitat", assenyala Elena Sala, responsable del programa Dones Amb Llar d'ASSÍS.

  • "Elles arriben en pitjors condicions a una situació de carrer només pel fet de ser dones: la societat les situa en desavantatge, són víctimes de violència, senten por i inseguretat constantment i, a més, es veuen més afectades que els homes pels estigmes socials", apunten des d'ASSÍS.
Categoria: Societat