Societat
Productes menstruals
Foto: Productes menstruals
Regla

Catalunya facilitarà productes menstruals reutilitzables gratuïts

Temps de lectura: 2 minuts
Productes menstruals
Foto: Productes menstruals

El Govern de la Generalitat facilitarà productes menstruals reutilitzables gratuïts a totes les persones amb la regla a Catalunya. 

Què en sabem? Es tracta d'una de les mesures previstes en el Pla Integral d'Equitat Menstrual del Departament d'Igualtat i Feminismes. 

  • Es garantirà l'accés gratuït a copes i calces menstruals i compreses reutilitzables. 
  • L'executiu català calcula que se'n beneficiaran 1,8 milions de persones que menstruen. 
  • Es podran recollir en diferents punts repartits pel territori català. Més endavant s'anunciarà quins seran. 
  • El pla conté una seixantena d’accions dirigides a garantir l’accés gratuït per a totes les dones als productes menstruals, especialment als sostenibles, i combatre els tabús i estigmes associats a la menstruació i el climateri, a través de l’educació en nombrosos àmbits i l’acompanyament amb informació de qualitat.

A més, també s’instal·laran diversos dispensadors de productes menstruals no reutilitzables – fets de cotó orgànic – per situacions d’emergència, o bé destinats a les dones que es troben en situació de vulnerabilitat.

  • Els dispensadors s'instal·laran a diferents instal·lacions públiques i de l'administració com centres educatius i universitats, equipaments juvenils, centres d’atenció primària, equipaments de serveis socials, centres d’atenció a les drogodependències, equipaments culturals, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya o comissaries dels Mossos d’Esquadra, entre d’altres.

Previsions: El pla es desplegarà entre el 2023 i el 2025.

Què diu? La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha subratllat que les diferents mesures del pla tenen un triple objectiu: "Justícia de gènere, social i climàtica". 

  • La consellera també ha anunciat que aquest 2023 s'ha ampliat la iniciativa "La meva regla, les meves regles" a 1.120 instituts públics de Catalunya, a través del qual formaran en educació menstrual uns 85.000 alumnes de tercer d'ESO i buscaran minimitzar l'impacte climàtic lliurant productes menstruals reutilitzables.
  • Verge ha subratllat que es tracta d’una iniciativa “pionera” que “busca trencar tabús i estigmes sobre la menstruació i el climateri, combat la pobresa menstrual i contribueix a la justícia climàtica, ja que cada any a Catalunya es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables”.