Societat
Droga intervinguda en un operatiu
Foto: Droga intervinguda en un operatiu | ACN
Drogues

Tarragona, segona ciutat d'Europa on es consumeix més cocaïna

Temps de lectura: 2 minuts
Droga intervinguda en un operatiu
Foto: Droga intervinguda en un operatiu | ACN

Tarragona és la segona ciutat d'Europa on es consumeix més cocaïna. Així ho reflecteixen les aigües residuals de la ciutat, segons un estudi de l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA, en les seves sigles en anglès), publicat aquest 22 de març, que analitza les clavegueres de desenes de ciutats. Són dades de 2022.

Per què és important? És el primer cop que aquest estudi es fixa en les aigües tarragonines. Les dades criden l'atenció perquè només Anvers (Bèlgica) supera la capital tarragonina en consum de cocaïna.

  • El consum d'aquesta droga és molt a ciutats de Bèlgica, Holanda, Portugal i Espanya. 

D'on venim? A Barcelona, el consum de cocaïna ha disminuït progressivament des de 2017, però fins fa pocs anys liderava el consum a Europa.

  • El 2019, la capital catalana encapçalava aquesta classificació, segons un altre rastreig de les aigües residuals, en aquest cas, fet pel CSIC espanyol (Consejo Superior de Investigaciones Científicas).

Què en sabem?

  • El 2022, a Tarragona s'ha trobat més del doble de coca que a Barcelona, segons l'EMCDDA, on es va detectar 622 mil·ligrams per cada 1.000 habitants. 
  • A Lleida s'hi van trobar 759 mil·ligrams de cocaïna. També València supera Castelló amb 724 mil·ligrams.
  • Catalunya, de fet, destaca sobre la resta de territoris de l'Estat en el consum de totes les drogues analitzades: cocaïna, MDMA, amfetamines, ketamina i marihuana.

Les ciutats amb més consum de cocaïna a Europa | Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies

Les ciutats amb més consum de cocaïna a Europa

En detall: Barcelona sí que lidera el rànquing a Europa en consum de marihuana i ketamina amb 151 mil·ligrams en maria i 39 mil·ligrams de l'anestèsic, més del doble que Copehnague, la segona ciutat.

Com funciona: Aquest estudi s'ha realitzat en les aigues residuals procedents de les cases de 54 milions de persones. Hi han treballat especialistes en química analítica, fisiologia, bioquímica, enginyeria d'aigües residuals, epidemiologia espacial, estadística i epidemiologia convencional dels medicaments.

A més:

  • El consum d'MDMA és destacat a Bèlgica, República Txeca, Holanda, Espanya i Portugal. 
  • El consum d'amfetamina i metamfetamina (estimulants) es consumeixen a República Txeca, Eslovàquia, tot i que recentment ha aumentat en altres països, com Bèlgica, Alemanya, Suècia, Holanda i Finlàndia.

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Droga Marihuana