Societat
Una cuidadora acompanya una dona gran
Foto: Una cuidadora acompanya una dona gran | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Pandèmia

Salut vol acabar amb les mascaretes a centres sanitaris, farmàcies i residències

Temps de lectura: 2 minuts
Una cuidadora acompanya una dona gran
Foto: Una cuidadora acompanya una dona gran | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

La Generalitat ha demanat al govern espanyol que la mascareta deixi de ser obligatòria als centres sanitaris, les farmàcies i les residències de forma generalitzada, segons ha avançat TV3 i han confirmat fonts de Salut.

Per què és important? L'ús de la mascareta és encara obligatori a centres sanitaris, és a dir, hospitals, centres de salut, clíniques dentals, centres de reproducció humana assistida, centres d'interrupció voluntària de l'embaràs i altres centres d'atenció especialitzada. 

  • També s'ha de portar en entrar en una farmàcia i quan s'ha de visitar un resident a una residència de gent gran i s'estigui a una zona compartida. 

Què en sabem? Concretament, el Departament de Salut ha sol·licitat al govern espanyol que revisi el protocol perquè l'ús de la mascareta es limiti a alguns casos, com ara per a persones amb símptomes respiratoris o si s'atén a persones vulnerables. 

  • La petició la va vehicular la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, a través d'una carta a la comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat.
  • La carta es va enviar fa tres setmanes i des de fa deu dies hi ha en marxa un grup que està analitzant la petició.

En detall: Segons ha dit Cabezas, el que es planteja és que la mascareta només s'hagi de dur "quan sigui necessari".

  • Per exemple, a les residències, afirma, els treballadors no tindrien per què dur-la si el resident que atenen no té una malaltia respiratòria.
  • A més, creu que s'ha de revisar l'aïllament als residents perquè pot ser "molt dur".

Situació actual: La secretària de Salut Pública ha destacat que "fa mesos que tenim un nivell de circulació del virus baix i amb indicadors de gravetat que són similars a altres infeccions respiratòries".

  • Ara, ha dit, hi ha 310 persones ingressades amb prova positiva de covid, que no vol dir ingressades per covid. 
  • L'any passat en teníem 900, i fa dos anys 2.000.
  • A les UCI hi ha 14 persones amb un test positiu.

Context: El Consell de Ministres va aprovar el 7 de febrer la fi de l'obligatorietat de dur mascareta dins del transport públic a partir d'aquest dimecres.

Categoria: Societat
Etiqueta: Coronavirus