Societat
Dos camions dels Bombers de la Generalitat aparcats a Sant Feliu de Buixalleu
Foto: Dos camions dels Bombers de la Generalitat aparcats a Sant Feliu de Buixalleu | Aleix Freixas / ACN
Bombers

Escàndol als Bombers: un cap ordena manipular una multa perquè l'hi treguin

Temps de lectura: 2 minuts
Dos camions dels Bombers de la Generalitat aparcats a Sant Feliu de Buixalleu
Foto: Dos camions dels Bombers de la Generalitat aparcats a Sant Feliu de Buixalleu | Aleix Freixas / ACN

Una administrativa dels Bombers de la Generalitat ha admès aquest dimarts al jutjat de Barcelona que va modificar unes dades del full de serveis del cos per ordre d'un superior per tal de retirar-li una multa.

Per què és important? La notícia s'ha donat a conèixer a través de la feina d'una jutge de Barcelona que fa un any i mig que investiga una presumpta trama de corrupció en els contractes de manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat, que es van adjudicar inicialment a l'empresa Iturri i que van provocar un sobrecost de dos milions d'euros.

En detall: Segons la investigació, Màxim del Valle, excap del servei tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis hauria ordenat la modificació de les dades a una administrativa.

  • L'administrativa, a través de l'aplicació, hauria introduït un trajecte inventat perquè coincidís en el lloc i l'hora on li haurien posat una multa de trànsit per excés de velocitat amb el seu vehicle particular.
  • Si podia justificar que anava a un servei, la multa li podia ser retirada, segons consta en una conversa interceptada pels Mossos d'Esquadra.

Visió global: Es tracta d'uns fets derivats de la investigació contra diversos comandaments del cos per suposades irregularitats en la contractació de l'empresa Iturri per al manteniment dels vehicles de Bombers.

  • Divendres passat va declarar al jutjat el representant legal de l'empresa, que va assegurar que sempre havien actuat legalment i sense abonar comissions il·legals per guanyar adjudicacions, com sostenen les acusacions.
  • Segons l'empresari, l'empresa treballa per a molts cossos de bombers d'Espanya i l'estranger, i el contracte de la Generalitat no els suposa un gran percentatge d'ingressos. 

Tot i això, i arran de la investigació judicial, sí que va admetre que els ha causat dany reputacional i han analitzat el funcionament intern per evitar sospites. A més, han reforçat els controls interns i la transparència per evitar situacions similars en el futur.

Categoria: Societat
Etiquetes: Bombers Corrupció