Societat
Una agent de la Guàrdia Urbana
Foto: Una agent de la Guàrdia Urbana | Ajuntament de Barcelona CC/ Edu Bayer
Violència masclista

Detenen l'aspirant de guàrdia urbà per agredir sexualment tres companyes

Actualitzat: Dissabte, 6 de maig de 2023. 09:10
Temps de lectura: 3 minuts
Una agent de la Guàrdia Urbana
Foto: Una agent de la Guàrdia Urbana | Ajuntament de Barcelona CC/ Edu Bayer

Un aspirant a Guàrdia Urbana de Barcelona ha estat expulsat de l'escola de policia, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), en ser acusat d'agredir sexualment a almenys tres companyes de l'escola.

Actualització: Els Mossos d'Esquadra han detingut l'aspirant a guàrdia urbà de Barcelona que ha estat expulsat cautelarment de l'Escola de Policia de Catalunya per presumptes tocaments a tres companyes, segons ha avançat La Vanguardia.

  • Les tres víctimes han decidit presentar denúncia contra l'excompany de promoció i agents de la Divisió d'Assumptes Interns dels Mossos han detingut l'individu aquest passat divendres a la tarda.
  • L'home ha passat la nit a comissaria a l'espera de passar a disposició del jutge. 

Per què és important? El cas encara no ha estat portat davant la justícia. L'ISPC ha declarat que es reserva la possibilitat de portar-lo a judici, i la direcció del centre ha ofert a les víctimes l'opció d'acudir als tribunals. 

Què sabem? Fa dues setmanes una estudiant va denunciar als seus instructors que un dels seus companys li havia fet tocaments durant una classe de defensa personal. 

  • En rebre l'acusació, l'ISPC va iniciar una investigació interna per identificar si hi havia altres víctimes.
  • Aleshores, dues alumnes més van confirmar haver patit també tocaments per part del mateix presumpte agressor. 
  • Les víctimes van indicar que l’alumne sobrepassava els límits del contacte físic en aquestes sessions.

En resposta: L'escola ha expulsat de forma provisional a l'acusat d'agressió sexual i ha obert un expedient disciplinari a l'individu. Continuarà també amb la investigació interna per determinar si hi ha més víctimes i esclarir els fets.

Background: El presumpte agressor va aprovar l'última ronda d'oposicions que va convocar l'Ajuntament de Barcelona per ocupar una de les 150 places de la Guàrdia Urbana de Barcelona. El cos policial en qüestió s'ha mostrat disposat a col·laborar en tot el necessari amb la investigació.

  • L'abril de 2022 els Mossos d'Esquadra van detenir un altre aspirant de la Guàrdia Urbana de Barcelona que va agredir sexualment a quatre companyes de classe.
  • En aquest cas, les agressions van tenir lloc fora de l'acadèmia, en un local de Sabadell, durant una festa de la promoció que celebrava el pas d'equador dels seus estudis.
  • Després de la denúncia de les víctimes, l'agressor va ser expulsat de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Què han dit? El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha titllat d'"absolutament inacceptable" el comportament de l'aspirant a policia.

  • "És un comportament incompatible amb l'Escola de Policia i la feina que aspirava a tenir", ha dit.
  • El conseller ha destacat la "celeritat i contundència" de l'ISPC en decretar l'expulsió cautelar de l'aspirant.