Societat
Foto: Miquel Ramon VIñas, agent dels Mossos d'Esquadra | Oliver de Ros
Mossos d'Esquadra

Miquel, mosso d'esquadra amb incapacitat: "Vull treballar i no em deixen"

Temps de lectura: 3 minuts
Foto: Miquel Ramon VIñas, agent dels Mossos d'Esquadra | Oliver de Ros

Miquel Ramon Viñas és agent dels Mossos d'Esquadra des de 1989, la primera promoció del cos. Va patrullar els carrers de Barcelona i va ser cap d'investigació els seus últims 3 anys de servei actiu. El 2001, arran d'una situació que li va tocar viure com a policia va entrar en depressió, que prefereix no explicar, i li van diagnosticar una incapacitat permanent total, que li ha impedit treballar.

  • Des d'aleshores, el cos no i li permet incorporar-se a la plantilla com a tècnic de suport no policial, ni tampoc com a personal de segona activitat, una feina administrativa a la qual s'acollen els mossos amb alguna discapacitat o malaltia.

Per què és important? Després de perdre diferents recursos judicials, el cas del Miquel va arribar a l'ONU, concretament a la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat, que el 2022 va dictaminar que la policia catalana havia vulnerat els seus drets i l'havia discriminat. 

  • En la seva resolució, l'ONU "recomana" a la Generalitat, a través de l'Estat, que avaluï les capacitats del Miquel i que li busqui un encaix en una segona activitat o "activitats complementàries".

Què diu? Assessorat aquests últims anys per l'Associació per la Integració Laboral - Mossos d'Esquadra, l'agent denuncia el seu cas a Principal TV. Assegura que aquesta situació ha afectat greument la seva situació personal.

  • "La qüestió és que jo vull treballar i no em deixen".
  • "Per mi ser mossos significava tenir una seguretat jurídica, una vida econòmicament estable i això m'ho han pres. Jo estava capacitat per fer una segona feina d'activitat. No entenia per què a la resta els hi han donat".
  • "No em cauen els anells per collir fruita o arrancar calçots, però no crec que em mereixi aquest tracte que estic rebent".

Què diu la Generalitat? En una resposta a aquest diari, el Departament d'Interior assegura que no té informació sobre el cas del Miquel i apunta al decret de segona activitat dels Mossos aprovat el passat febrer: 

  • "El decret, entre d'altres, estableix que els agents amb una incapacitat permanent total passen directament a Segona Activitat, per la qual cosa no perden la condició de policies".

A més: Àngel Gómez, president d'Ailmed, explica que la pandèmia ha disparat la xifra de mossos que tenen algun tipus d'incapacitat, i que ara mateix són uns 400. 

  • "El 2010, 2011 i 2012 ens vam adonar que hi havia molts companys amb malalties amagades perquè tenien por que els fessin fora". 
  • "També hem vist que hi ha agents que treballen amb por i inseguretat i que intenten treballar en oficines perquè el risc està al carrer".

 

Categoria: Societat