Societat
Imatge d'arxiu d'una presó
Foto: Imatge d'arxiu d'una presó | Jonathan Cooper | Unsplash
Suïcidi

Psicòlegs contra els suïcidis a les presons catalanes

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'una presó
Foto: Imatge d'arxiu d'una presó | Jonathan Cooper | Unsplash

La Generalitat incorporarà psicòlegs especialitzats en el tractament contra el suïcidi a les presons catalanes, segons ha explicat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en una entrevista a El Periódico.

Per què és important? El suïcidi, la primera causa de mort a Catalunya entre els joves (16 - 35 anys), també afecta les presons, tot i que la taxa de suïcidis als centres penitenciaris és inferior que la mitjana del conjunt de la població. 

Què en sabem? El Departament de Justícia ha realitzat una prova pilot a la presó de Quatre Camins que "ha funcionat". Després d'aquest èxit, el Govern pretén aprovar un acord el pròxim juny que permeti incorporar grups de psicòlegs especialitzats amb l'objectiu de "fer tornar la vida als centres".

Què diu? Ubasart aposta per un model de presons que redueixi "al màxim" l'internament perquè el tractament i la reinserció és més fàcil des de "l'exterior", un plantejament que, segons ella, ja s'aplica als menors i que ha considerat que hauria de ser, textualment, l'esperit per als adults.

  • La Generalitat ampliarà els serveis de mesures alternatives a la presó, una aposta que representa una de les prioritats de la conselleria.
  • El Govern vol crear una "Escola d'Execució Penal semblant a l'Escola dels Mossos" per incrementar la seguretat dels funcionaris de presó.

En detall: La consellera ha criticat la distribució de competències de Justícia entre administracions, que considera "ineficient" i un dels reptes a abordar davant la vaga de funcionaris de Justícia, juntament amb l'infrafinançament crònic, l'organització poc eficient i una demarcació judicial decimonònica, en les seves pròpies paraules.

Visió global: Fa unes setmanes, el govern espanyol anunciava una altra mesura relacionada amb el suïcidi, en aquest cas, un permís remunerat de 15 dies per la persona que realitzi un acompanyament a una persona amb un alt risc de suïcidi.

Categoria: Societat