Societat
Nen amb una bandera LGTBI
Foto: Nen amb una bandera LGTBI | Clara Soler Chopo

Espanya és un dels països més avançats en drets LGTBI gràcies a la llei trans

Temps de lectura: 2 minuts
Nen amb una bandera LGTBI
Foto: Nen amb una bandera LGTBI | Clara Soler Chopo

Espanya puja de posició i es converteix en el quart país europeu on les persones LGBTIQ+ tenen més drets i llibertats. Així ho destaca l'índex que avalua la situació legal i política de les persones del col·lectiu als diferents països d'Europa, elaborat per l'associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transexuals i Intersexuals (ILGA Europa).

Per què és important? Hi ha països en què l'homosexualitat encara és il·legal, altres en què, tot i no ser un delicte, suposa represàlies socials greus. El col·lectiu LGTBIQ+ viu encara oprimit i sense empara legal en molts països d'Europa. És necessari visibilitzar els avanços i les mancances en el reconeixement dels seus drets i llibertats.

Què en sabem? Espanya ha escalat sis posicions respecte a la puntuació que va rebre l'any passat. El motiu: els avanços aconseguits, sobretot, amb la llei trans.

  • L'ILGA Europa destaca especialment l'impacte positiu de l'autodeterminació de gènere, la prohibició de la mutilació genital en menors intersexuals, la il·legalització de les pràctiques de conversió i la discriminació basada en l'orientació sexual, identitat de gènere i característiques sexuals.

Futur: L'associació apunta, però, que encara falta feina en la línia del reconeixement de la paternitat i maternitat de les persones transsexuals, una política que abordi l'odi contra les persones intersexuals i el reconeixement del no binarisme, entre d'altres.

Visió global: El rànquing de països el lidera Malta, que és el vuitè any consecutiu que ocupa la primera posició. En segona posició hi ha Bèlgica, i en tercera Dinamarca.

  • Malta compleix amb més del 90% dels indicadors establerts per aconseguir la plena garantia de drets i llibertats del col·lectiu.
  • Bèlgica ha millorat respecte a l'any passat, perquè ha inclòs la identitat de gènere i les característiques sexuals com a agreujants en el Codi Penal.
  • Dinamarca ocupa el tercer lloc gràcies a l'aprovació d'un pla d'acció per a la igualtat que inclou mesures específiques sobre l'orientació sexual i la identitat de gènere.

Per contra: Entre els països que ocupen les posicions més baixes de la classificació hi ha l'Azerbaidjan, Turquia, Rússia i Armènia.

  • En general, els països d'Europa occidental són els més avançats en drets i llibertats de les persones LGBTIQ+, mentre l'Europa central i Itàlia ocupen posicions intermèdies i l'Europa de l'est té els països amb pitjors situacions legals i polítiques per a les persones del col·lectiu.
Categoria: Societat