Societat
Foto: | Pinterest
Igualtat

Què vol dir cada lletra de LGBTIQ+?

Actualitzat: Dimecres, 28 de juny de 2023. 13:19
Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Pinterest

Saps què vol dir cada una de les lletres que formen el nom del col·lectiu LGBTIQ+? Tot i que el nom s'utilitza habitualment i amb normalitat, encara genera confusió entendre les realitats que representen aquestes sigles. Per poder defensar els drets i la diversitat, cal saber de qui parlem quan ens referim a LGBTIQ+.

Per què és important? Les denúncies per LGTBI-fòbia s'han gairebé duplicat durant el primer trimestre de 2023 respecte al mateix període de l'any passat.

El diccionari LGBTIQ+

L - Lesbiana: Fa referència a l'orientació sexual, concretament a la d'una dona que se sent atreta per altres dones.

G - Gai: Fa referència a l'orientació sexual, concretament a la d'un home que se sent atret per altres homes.

B - Bisexual: Fa referència a l'orientació sexual d'una persona que se sent atreta per persones del seu mateix sexe i dels altres.

T - Trans: Fa referència a la identitat de gènere. Persona que no se sent identificada amb el gènere que li ha estat assignat. És a dir, la seva identitat no es correspon amb la que la societat li ha imposat.

I - Intersexual: Persones que tenen òrgans sexuals no definits com a masculins ni femenins. És a dir els seus cossos, en néixer no tenen cabuda en la normativitat binària d'home i dona.

Q - Queer: Es tracta d'un terme anglès que vol dir "diferent del normal". És un terme apropiat: persones de diferents identitats dissidents poden identificar-se i reivindicar-se com a tal. Reivindica identitats que trenquen amb la norma pel que fa al gènere, a l'orientació i pràctica sexual o totes alhora.

+ El signe + serveix per incloure tota la resta de realitats invisibilitzades, per exemple:

  • Asexual: Fa referència a l'orientació sexual. Persones que la seva orientació sexual no s'ajusta amb l'atracció sexual i/o romàntica esperada.
  • Gènere no binari: Persones que tenen una identitat de gènere fora del binarisme home - dona. No se senten identificades amb cap de les dues construccions socials.
  • Demisexual: Persones que només senten atracció sexual si han construït un vincle emocional estret amb l'altra persona.
Categoria: Societat
Etiqueta: LGBTIQ+