Societat
Nen amb una bandera LGTBI
Foto: Nen amb una bandera LGTBI | Clara Soler Chopo
Agressió homòfoba

Creix la LGTB-fòbia a Catalunya: es duplica respecte fa un any

Temps de lectura: 2 minuts
Nen amb una bandera LGTBI
Foto: Nen amb una bandera LGTBI | Clara Soler Chopo

Les denúncies relacionades amb la LGTBI-fòbia gairebé es dupliquen durant el primer trimestre de 2023 respecte al mateix de l'any passat. 

Per què és important? Aquest 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l'Orgull per a l'alliberament LGBTIQ+. Un dia important per defensar els drets del col·lectiu davant de l'augment d'agressions i polítiques discriminatòries. 

En detall: Segons els Mossos d'Esquadra, les denúncies relacionades amb la LGTBI-fòbia s'han incrementat un 47% durant el primer trimestre de 2023, respecte al mateix període de l'any anterior. 

  • La policia catalana ha indicat que en els primers tres mesos de l'any s'han denunciat 70 casos, 33 més que de gener a març de 2022.
  • Els delictes que més s'han produït són les agressions, les amenaces i les coaccions.
  • Els Mossos han detingut o investigat 96 persones, 30 dones i 66 homes, per successos d'aquesta tipologia. Durant tot l'any 2022 les dades van ser de 317 detinguts o investigats, dels quals 70 dones i 247 homes.

En profunditat: Pel que fa a les víctimes, durant el primer trimestre del 2023 han estat víctimes d’LGTBI-fòbia 133 persones.

  • Aquesta xifra és significativament superior a la del mateix període de 2023, quan 54 persones van presentar denuncies. A més, durant tot l’any 2022, 390 persones van ser víctimes d’odi i discriminació per LGTBI-fòbia.

Què diuen? La policia catalana ha recordat que amb l’objectiu de protegir la llibertat, la seguretat ciutadana i la lluita contra qualsevol mena de discriminació duu a terme una feina transversal amb reunions i trobades amb organismes, autoritats públiques, associacions, ONG i altres entitats per intercanviar informació i conèixer les seves demandes i inquietuds.

  • Amb la finalitat de continuar lluitant contra les desigualtats i totes aquelles conductes delictives relacionades amb l’odi i la discriminació, els Mossos disposen d’una Oficina de delictes d’Odi i Discriminació. Aquesta oficina es complementa i es coordina amb la Unitat Central d’Investigació de Delictes d’Odi i Discriminació, dependent de la Comissaria General d’Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d’aquesta tipologia delictiva.
  • El Cos dels Mossos també ha recordat la importància de denunciar qualsevol fet delictiu per lluitar contra la xifra oculta i acabar amb la impunitat amb la qual actuen els agressors, sobretot en aquest tipus de delictes.