Societat
Dues supervivents de càncer s'abracen
Foto: Dues supervivents de càncer s'abracen | Unsplash
Salut

Què és l'oblit oncològic, el dret pels supervivents de càncer que arribarà al juny

Temps de lectura: 2 minuts
Dues supervivents de càncer s'abracen
Foto: Dues supervivents de càncer s'abracen | Unsplash

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès aquest dissabte 13 de maig al matí a garantir el dret a l'oblit oncològic a partir del juny. Ara bé, què és?

Per què és important? Aquest és un dret que reclamen els pacients que han superat un càncer i que no veuen garantit, cosa que els discrimina i els imposa certes barreres a la seva vida després de patir la complicada malaltia. A Espanya, hi ha més d'1.600.000 supervivents, 100.000 nous cada any segons diverses organitzacions.

En detall: És habitual que empreses i entitats que ofereixen diversos serveis com ara crèdits, assegurances o hipoteques incloguin als seus contractes algunes clàusules que hi deneguen l'accés o endureix les condicions en cas d'haver patit la malaltia.

  • És així perquè consideren que tenen més possibilitats d'incomplir el contracte. Clàusules motivades per la por a una recaiguda que no permeti que el client retorni els diners avançats en el cas de les hipoteques i els crèdits, o que obligui una assegurança a pagar per la seva mort.

Què diuen? En una trobada amb representants d'associacions de lluita contra el càncer a Sevilla, Sánchez ha anunciat que l'executiu espanyol impulsarà una modificació legislativa.

  • Aquesta tindrà l'objectiu que les persones que hagin superat un càncer fa almenys cinc anys "deixin de ser discriminats o deixin de patir condicions més costoses a l'hora de contractar productes o serveis com crèdits, assegurances o hipoteques".

A la pràctica: La iniciativa legislativa, de modificació d'un decret, estarà destinada a declarar nul·les totes les clàusules basades en els antecedents oncològics que excloguin o discriminin a l'hora de contractar productes o serveis.

  • Aquesta modificació beneficiarà aquelles persones que hagin finalitzat un tractament oncològic cinc anys abans de la data de subscripció del contracte, sense recaiguda posterior. També pretén evitar que es puguin tenir en compte els antecedents oncològics de l'assegurat per imposar condicions més costoses als contractes d'assegurances.
  • Fins i tot, establirà per primer cop el dret a no declarar que s'ha patit càncer quan es vagi a contractar una assegurança vinculada a un préstec hipotecari.

Previsions: El president espanyol i líder del PSOE ha remarcat que l'oblit oncològic "serà una realitat el pròxim mes de juny", quan acabarà la "tramitació parlamentària" de la iniciativa.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut