Societat
Pancartes en una manifestació del 8-M
Foto: Pancartes en una manifestació del 8-M | Lola Pineda / Europa Press
Violència masclista

Rebaixar penes "és enganyós": Crítica d'un jutge a l'aplicació de la llei Només sí és sí

Temps de lectura: 3 minuts
Pancartes en una manifestació del 8-M
Foto: Pancartes en una manifestació del 8-M | Lola Pineda / Europa Press

El jutge Daniel Varona de l'Audiència de Girona ha emès un vot particular, sobre la sentència d'un cas de violació, en què critica la interpretació majoritària que els tribunals catalans, i fins i tot el Suprem, han fet de la llei del Només sí és sí. El jutge exposa en el seu vot, al qual ha tingut accés elDiario.es, que per rebaixar una pena cal tenir en compte si aquesta era la intenció amb què es va reformar la llei.

Per què és important? És dels primers magistrats que es posiciona obertament contra l'actuació majoritària dels tribunals. Des de l'entrada en vigor de la llei, l'octubre de 2022, s'han rebaixat gairebé un miler de penes per delictes sexuals. A finals d'abril amb la votació de la modificació aprovada pel PSOE i PP la polèmica va continuar.

Què en sabem? Es tracta d'un cas de violació comès a Girona l'any 2018. Varona i els altres dos membres del tribunal coincideixen que la condemna ha de ser per agressió sexual, però discrepen amb les penes que cal aplicar.

Què ha dit? El magistrat Varona afirma que la nova llei del Només sí és sí no implica una rebaixa automàtica de les penes pel benefici dels condemnats. "L'argument de la suposada rebaixa de penes no és tal, i és enganyós", exposa el jutge en el seu vot particular.

  • El jutge considera que s'està fent una "interpretació equivocada" als tribunals basada en el principi jurídic que diu que s'ha d'aplicar el Codi Penal més favorable a l'acusat.

La contradicció: Varona diu que s'està donant una contraposició de principis jurídics: el que no permet condemnar amb lleis que no estiguin vigents en el moment de cometre el delicte, i el d'aplicar la llei penal més favorable per l'acusat.

  • Aquest segon principi, necessita que una reforma penal modifiqui un delicte per tractar-lo "de forma més benèvola". Un fet que, apunta, no es dona a la llei del Només sí és sí.
  • "És equivocat dir que la nova llei ha volgut considerar menys greus els casos d'agressions sexuals amb penetració en els quals s'usi la violència o la intimidació", conclou el jutge. Remarca que l'última reforma, proposada pel PSOE, demostra que no era aquesta la intenció.

En detall: Per rebaixar les penes ja sentenciades, en aplicació de la llei del Només sí és sí, per tant, s'hauria de contemplar si aquesta era la intenció de la llei, la de tractar més favorablement el delicte. "La voluntat legislativa és rellevant quan ens plantegem l'aplicació retroactiva d'una llei penal posterior", argumenta Varona.

  • El jutge exposa que "si la voluntat del legislador no era castigar menys les agressions sexuals, per molt que ara això sigui 'de facto' possible, no es pot aplicar a fets comesos abans de la seva entrada en vigor".
  • Varona posa exemples en què no s'han rebaixat penes, perquè la conducta delictiva es podria castigar amb la mateixa pena amb la nova llei.

A més, el jutge critica que els "malentesos" es podrien haver evitat si els polítics haguessin anomenat al nou delicte "atemptat sexual", de forma que quedés clar que aquest tipus penal no recull exactament les conductes castigades per l'anterior delicte d'agressió sexual, sinó que suma els fets considerats abans com a abusos sexuals.