Societat
El treballador d'un supermercat, en una imatge d'arxiu
Foto: El treballador d'un supermercat, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Sistema de pensions

Els treballadors amb discapacitat poden jubilar-se més fàcilment: les novetats

Temps de lectura: 2 minuts
El treballador d'un supermercat, en una imatge d'arxiu
Foto: El treballador d'un supermercat, en una imatge d'arxiu | Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts 16 de maig la flexibilització de les condicions perquè treballadors amb discapacitat es jubilin anticipadament.

Per què és important? Aquesta mesura completa diversos punts del Pacte de Toledo, originat el 1995 i pel qual els partits polítics espanyols es comprometen a analitzar i millorar el sistema de les pensions. L'últim endarreriment de l'edat de jubilació és d'aquest any 2023 i la situa en els 66 anys i els quatre mesos.

En detall: Els treballadors que s'hi poden acollir són aquells amb una discapacitat igual o superior al 45%.

  • L'executiu espanyol ha reduït de 15 a 5 anys el període obligatori de cotització amb la discapacitat per poder-ho sol·licitar; això sí, en total, caldrà haver cotitzat el període mínim.
  • D'altra banda, també es permetrà a aquestes persones sumar diverses patologies per acreditar el 45% de discapacitat; fins ara s'havia d'acreditar amb una única patologia.
  • També se simplifica el procediment d'acreditació d'haver patit alguna d'aquestes patologies.

En xifres: Segons el govern espanyol, la reforma duplicarà el nombre de persones amb discapacitat que podran beneficiar-se de la jubilació anticipada. El pronòstic és que en deu anys se'n beneficiïn 6.000 persones.

A més: Un segon Reial decret aprovat en el mateix marc contempla, per als treballadors amb un 45% o més de discapacitat que demorin la seva jubilació, un augment percentual de la pensió i la percepció d'un xec en el moment de jubilar-se.

  • Aquest increment de la pensió serà d'un 2% per cada any que endarrereixin la jubilació, que pot ser de dos a 10 anys.
  • Per la seva banda, el xec equivaldrà a la meitat de la xifra que li correspondria amb la fórmula actual del pagament únic.

Què diuen? El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat en roda de premsa que amb aquesta iniciativa es completen recomanacions del Pacte de Toledo i ha desvinculat l'aprovació de la mesura de la campanya electoral.

Categoria: Societat
Etiqueta: Pensions