Societat
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Foto: Façana del Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press
Terrorisme

Confirmen 8 anys de presó a tres germans per crear una cèl·lula gihadista a Badalona

Temps de lectura: 2 minuts
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Foto: Façana del Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a vuit anys de presó que va imposar l'Audiència Nacional per delicte d'integració en organització criminal a tres germans que van conformar una cèl·lula d'adoctrinament jihadista a Badalona.

Per què és important? Els tres germans formaven part d'una cèl·lula pertanyent al grup islamista radical Hizb Ut tahrir a l'Islami (Partit de l'Alliberament Islàmic), localitzada Badalona, que procurava la captació i l'adoctrinament de persones en aquesta ciutat per tal d'enviar-los a zones de conflicte.

  • Els condemnats van captar un veí de la seva ciutat, Mohamed K., perquè viatgés a Síria a combatre i aquest va morir en un bombardeig el 2016.

La investigació: La sentència es basa en la declaració d'una testimoni protegida que és qui havia denunciat els fets per evitar nous episodis com el del veí que havia mort lluitant a Síria.

  • També en vigilàncies policials sobre les reunions que mantenien, documentació i dades dels aparells informàtics que els va decomissar la policia, així com en una agenda manuscrita del veí de Badalona mort a Síria.

Què diu la sentència? Els acusats feien la seva tasca de captació i adoctrinament a través de reunions en domicilis i llocs públics de Badalona, com el Parc del Sol o el passatge de Peius Gener.

  • Disposaven de material de contingut jihadista radical. També tenien accés a diversos webs on participaven en fòrums on es promovia i justificava la jihad i la necessitat d'imposar el califat universal.

En profunditat: En el recurs davant el Suprem els condemnats plantejaven la vulneració del seu dret de defensa per la decisió de l'Audiència Nacional d'atorgar l'estatut de testimoni protegit a una persona que va denunciar els fets que van determinar l'inici de la investigació.

  • El tribunal descarta que les mesures de protecció al testimoni impliquessin una minva del dret de defensa dels tres processats i rebutja també la possible existència de raons d'animadversió a la declaració del testimoni.
Categoria: Societat
Etiquetes: Badalona Terrorisme