Societat
Silvia Aquiles durant el judici
Foto: Silvia Aquiles durant el judici | @SilviaAquiles
Violència institucional

Absolen Silvia Aquiles, una mare protectora acusada del delicte de sostracció de menors

Temps de lectura: 3 minuts
Silvia Aquiles durant el judici
Foto: Silvia Aquiles durant el judici | @SilviaAquiles

El jutge ha absolt Silvia Aquiles, "mare protectora" que va perdre la custòdia dels seus fills en favor del seu exmarit després de denunciar-lo per abusos sexuals contra la seva filla.

Per què és important? Les dones activistes ja fa anys que denuncien que l'Estat espanyol aplica la llei per treure la custòdia dels fills a mares que han presentat denúncies per maltractament i abusos sexuals infantils cap als seus fills per part dels seus progenitors. De fet, l'any passat van presentar un comunicat on demanaven al govern espanyol que protegeixi les mares que a Espanya denuncien aquesta violència cap als seus fills.

Context: Silvia Aquiles és víctima de violència institucional, com ho acredita l'Institut Català de les Dones, des que el 2015 va denunciar el marit en sospitar que cometia abusos sexuals als seus fills.

  • La denúncia d'aquests abusos va donar lloc a una lluita judicial on Aquiles va perdre la custòdia dels seus dos fills a favor del pare.
  • El que es jutjava el 15 de maig era la tardança de 14 dies el 2020 pel que fa a l'entrega dels seus fills al jutjat. La mare al·lega que tot va ser per culpa d'un retard en la notificació per anar al jutjat amb els fills.
  • La fiscalia li demanava 2 anys de presó, i l'acusació particular, exercida per l'exmarit, cinc anys.

La sentència: El jurat considera que Aquiles no va intentar segrestar els seus fills, sinó defensar la seva custòdia.

  • El jutge ha conclòs que no va haver-hi la intenció de "privar de manera indefinida i definitiva al pare de la custòdia dels fills", sinó la intenció d'"esgotar totes les possibilitats jurídic-tècniques i legals d'oposició a l'entrega dels menors".
  • Així, la sentència indica que per incórrer en sostracció de menors, aquesta hauria d'implicar "apoderament definitiu", cosa que no va existir.

En detall: Abans d'entrar al judici, a l'abril, Aquiles va rebre el suport de diverses dones i mares autoanomenades "mares protectores", que estan unides a la plataforma Yo sí te creo.

  • Les "mares protectores" consideren que estan sent discriminades i castigades per protegir els seus fills i filles de la violència sexual, física i psicològica per part dels seus pares. Denuncien que la protecció passa a ser "criminalitzada sota els delictes de desobediència, sostracció de menors o acusacions de denúncies falses".

Què és el SAP? Els fills d'Aquiles van ser diagnosticats de la falsa Síndrome d'Alineació Parental (SAP). Es coneix com el rebuig al pare per influència de la mare, una patologia falsa i proscrita, segons la comunitat científica, Nacions Unides i el mateix Consell General del Poder Judicial (CGJP).